≡ Menu

Автоклиматик – защо е важна поддръжката му?

Много нови автомобили са оборудвани с автоклиматик. Повечето хора разчитат на тази функция всеки ден през горещите летни месеци, макар че може и да не сте се нуждаели от това толкова, колкото бихте харесали. Обикновено климатизаторите са надеждни и са предмет на няколко проблема. Това обаче не означава, че никога няма да има проблеми или че няма да дойде време, когато климатичната ви система на автомобила ви изисква някаква услуга. В това отношение не е различно от двигателя на автомобила: Би било необходимо да се обслужва в сервиз за автоклиматици периодично по същия начин.

Два често срещани проблема оказват влияние върху автомобилните климатични системи повече от други. Понякога климатичните системи няма да издухат никакъв студен въздух, или много малко хладък въздух. И двете от тези неизправности са досадни, но не означава, че вие непременно сте преживели катастрофална повреда на автоклиматичната система. Все пак, всеки от тези проблеми ще трябва да бъде коригиран и източникът на грешката ще трябва да бъде проследен и оправен.

Климатичната система в колата се състои от шест основни компонента. Тези компоненти са компресорът, кондензаторът, изпарителят, дехидраторът, разширителният вентил и най-накрая самият хладилен агент. Знаейки как всички тези части взаимодействат помежду си, ще ви е от полза да разберете по-добре вашата климатична система и всички проблеми, които може да срещнете.

Компресорът е може би най-важният компонент и следователно е и най-скъпият. Компресорът управлява цялата климатична система и се задвижва от ремък, прикрепен към двигателя. Докато работи, компресорът вкарва студени пари от хладилния агент в кондензатора: пара се превръща в течност и се изпраща до дехидратора. Дехидратора действа като задържаща клетка за течния хладилен агент и отстранява излишната влага от хладилния агент.

След това течният хладилен агент се изпомпва през разширителния клапан, където се отстранява цялото налягане. Това позволява на хладилния агент да се върне обратно в пара преди да излезе на изпарителя. Изпарителят изпарява хладилния агент и абсорбира цялата топлина от пътническата кабина на автомобила. След отстраняване на топлината, студеният въздух се раздухва изцяло в отделението за пътници, използвайки вентилатор.

Ако климатичната система на вашия автомобил издуха прекалено много студен въздух, вероятно има някакво блокиране някъде в системата, което принуждава повече въздух, отколкото обикновено, от всички вентилационни отвори нагоре от блокажа. Климатичната система, която не издухва достатъчно студен въздух, обикновено има изтичане някъде в системата. Намирането на тези дефекти бързо е от решаващо значение за поддържането на климатичната система на автомобила. След отстраняване на теча се нуждаете от зареждане на автоклиматици.

Климатичните системи, използвани в повечето автомобили, са доста сложни и са съставени от система от взаимосвързани компоненти. Поради тази сложност може да бъде доста скъпо да се поправи. Най-често не е лесно и евтино да се ремонтира климатичната система на автомобила при първите признаци на неприятности, вместо да се пренебрегва проблемът и да се остави да се изроди в по-скъп ремонт по-късно. Много по-добре е да вземете автомобила си в гараж и да имате проблем, диагностициран от професионалисти.

Ако искате да сте сигурни, че климатичната система на вашия автомобил е толкова безопасна и ефективна, колкото искате, уверете се, че сте го обслужвали редовно в реномиран и доказан сервиз. Никой не иска да бъде неудовлетворен от неочаквани аварии, така че не забравяйте да отстраните проблемите, преди да се случат. Погрижете се за вашия автомобил и ще се грижи за вас.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!