≡ Menu

Запек – характерни симптоми и лечение на проблема

Констипацията може да бъде един от най-неприятните стомашно-чревни проблеми. Физиологически един човек страда от запек, ако движенията на червата се случват по-малко от три пъти седмично. При това състояние, изпражненията преминават трудно и болезнено за потърпевшите. Други характерни признаци за този здравословен проблем са често подуване на корема и чувство за недостатъчно изпразване на червата. Лечението на запек, обаче, може да бъде толкова просто, като включва промяна в диетата и начина на живот.


Запек обикновено се наблюдава, когато дебелото черво абсорбира твърде много вода, което причинява изпражненията да бъдат сухи и твърди или когато мускулите в дебелото черво не действат правилно и възпрепятстват нормалната дефекация. В някои случаи проблема може да се дължи на некоординирани движения на мускулите на червата, което води до напрежение при движение на червата.Лечението на запек започва с промени в диетата или начина на живот. Това помага за облекчаване на симптомите и контролиране на проблема. Богата на фибри храна, често се препоръчва за хора, които страдат от запек. Нормалния прием е от 25 до 30 грама на ден. Фибрите помагат на тялото за по-лесната обработка на приетата храна. Такава диета включва пресни плодове зърнени храни, боб и др. Същевременно с това, трябва да се избягва консумация на месо, сирене и преработени храни.Друг начин да се справите със състоянието на запек са редовните физически упражнения. Това ще стимулира дейността на червата и тялото.

Ако имате проблеми с дефекацията, уверете се, че пиете много вода. Това предизвиква омекотяване на изпражненията.

При повечето хора, движенията на червата започват по едно и също време при редовни интервали. За да се избегне запек, не трябва да се пренебрегва всеки позив за дефекация.

При по-тежки случаи на запек, често се налага лечение с лаксативи. Съществуват медикаменти, които помагат за ритмичните контракции на червата, а има и такива, които омекотяват изпражненията и помагат за тяхното по-лесно движение през дебелото черво. Имайте предвид обаче, че лаксативите често се приемат като последна инстанция, тай като те водят до пристрастяване.

Съществуват и лекарства, които се предписват с рецепта и са ефективни при лечението на запек. Те помагат за омекотяване на изпражненията като повишават секрецията на течности в червата.

Въпреки това, такива лечения няма да бъдат успешни, ако основното заболяване не се лекува. Ако човек страда от синдром на дразнимото черво или друго заболяване на храносмилателната система, той ще продължи да има запек дори и при прием на горепосочените лекарства.

По-драстични лечения могат да се приложат, ако пациента не реагира на промените в начина на живот или диетата и лекарствата. Една от тези мерки е хирургично отстраняване на някои части от дебелото черво.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!