≡ Menu

Сладки изкушения – шоколад срещу висок холестерол

Холестерол асоциираните проблеми се оказват все по-сериозно предизвикателство през 21 век. Постоянно се търсят начини хората да се преборят с т.нар. лош холестерол да се справят с рисковете от сърдечно съдови проблеми.

Любопитен факт, открит наскоро от китайски учени в местната Академия на медицинските науки, които посветили значителни средства и време на въпроса за влиянието на какаото и в частност на шоколада върху нивата на холестерол в човешкия организъм. Резултатите от проведените експерименти сочат, че холестеролът действително се влияе от какаото и че приемът на малки дози от сладкото изкушение може да доведе до редуциране на стойностите на „лошия“ LDL холестерол, който се отлага по стените на кръвоносните съдове и стои в основата на повечето сърдечно-съдови заболявания.

Това редуциране е от порядъка на 6 – 7 mg/dL (милиграма на децилитър). Под малки количества шоколад или иначе казано под здравословна дневна доза се разбират не повече от 10 – 20 грама на ден, което приблизително се равнява на едно средно по размери блокче шоколад, съдържащо до 150 милиграма полифеноли. Именно те са една от основните съставки на какаото. По своята същност те представляват ценни антиоксиданти, които регулират обмяната на веществата и цялостното безпроблемно функциониране на организма.

В големи количества те се съдържат още в различните видове риба, както и в повечето плодове, зеленчуци и в червеното вино. Шоколадът като цяло действа благоприятно на хора със сърдечно-съдови оплаквания, но не може да се използва като средство за профилактика, тъй като е установено, че при здрави хора не се наблюдава повлияване на стойностите на т. нар. лош холестерол от неговата употреба.

От проведените експерименти е направена и друга констатация, съгласно която става ясно, че в по-големи дози шоколадът не само не влияе положително върху редуциране нивото на „лошия“ холестерол, но дори в известна степен вреди на човешкото здраве. Установено е, че, консумиран в големи количества, шоколадът може да доведе до повишена кръвна захар, както и да стане причина за редица смущения в нервната система.

Обратно, малките дози от какаовия десерт, освен че носят чисто сетивна наслада за консумиращия ги, регулират нивото на кръвните мазнини – липидите, и оттам на холестерола като цяло, а наред с това действат тонизиращо и ободряващо на човек. Не всеки организъм обаче реагира еднакво добре на това, което работи при повечето от нас. За много хора все още едно ефективно решение може да се открие сред натуралните хранителни добавки като LypoPhytol®, които подпомагат нашите усилия при борбата ни с проблемния холестерол.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!