≡ Menu

Родители бягат от задължителни ваксини за децата им

Спора за и против ваксините винаги ще бъде жив и подхранван от различни теории и мнения на специалисти. Но освен двата крайни избора на родители, които слагат всички ваксини според календара и тези, които ги отказват има и трети вид родители, които не отказват ваксините официално, но ги отбягват всячески. Проблема с ваксинирането, обаче се проявява за първи път, когато децата тръгнат на детска ясла, защото е задължително условие да бъдат ваксинирани, за бъдат приети в яслата. А практиката за отлагането на ваксините става все по-популярна сред родителите, които се надяват имунизационния срок да загуби давност.

Единия вариант за отказване на ваксините е директно подписване на официална декларация за отказ. В тези случаи родителите си носят отговорност за здравето на детето и те намират решение за отглеждането му до постъпване в училище. Някои от тези родители смятат, че проблема с изискването за пълна имунизация за постъпване в ясла не касае частните детски ясла в София, но реално наредбата засяга всички без значение държавни или частни ясли. Ако се установи, че в някоя ясла или детска градина са приели детето без необходимите имунизации следват наказателни глоби. Но има и родители, които под предтекст, че детето е все настинало или болно отлагат ваксините надявайки се те да загубят давност, тъй като има определен срок, в който трябва да се бият.

Но освен тези начини за отбягване на ваксините има и такива, които са сериозни нарушения както от страна на родителите, така и от страна на педиатъра. Това са родителите, които настояват в имунизационния календар ваксината да се отбележи, но да не се бие на практика. Въпроса е дали това е етично към другите деца в яслите и детските градини, които са с бита ваксина. А освен това наясно ли са родителите какъв риск има за децата им, когато ги пускат на ясла или градина без сложена имунизация.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!