≡ Menu

Причини и симптоми за започващо гниене на зъбите

Причини за получаване на загниващи зъби

Една от най-честите причини е натрупването на плаки в пространството между зъбите. Бактериите, които се намират в устата разграждат храните и ги конвертират в млечна киселина. Когато количеството на тази киселина започне да се става прекалено голямо, това започва да води до разпадане на твърдата обвивка на зъбите и постепенно те започват да гният. Неправилното измиване на зъбите и лошото здраве на устната кухина са другите причини за гниене на зъбите според зъболекар (в най-големият български здравен портал). За да се предотврати този стоматологичен проблем, задължително зъбите трябва да се мият редовно и посещението на зъболекар поне 3 пъти годишно трябва да се превърне в навик за вас.

karies

Симптоми на гниене на зъбите

Тъй като появата на кариес е бавен процес, вие не можете да забележите никакви непосредствени симптоми. Само когато образуващата се кухина е в близост до нерв, тогава може да се забележат някой от признаците. Най-сигурните сигнали за наличието на започващо гниене на зъбите са следните:

  • Зъбоболът е най-честия симптом на кариес, който се причинява от инфекция или възпаление на зъбната пулпа. Тази болка може да се влоши при консумация на сладкиши или по-твърди храни, както и при пиенето на студени или топли напитки.
  • Силна чувствителност в засегнатият зъб, особено при натиск или миене на зъбите.
  • Лош дъх или лош вкус в устата
  • Появяват жълти, кафяви или черни петна по зъба
  • При тежък кариес е възможно да се получи абсцес и гнойна торбичка, които да доведат до повишаване на температурата, подуване на челюстта, възпалени жлези, следвани от мъчителна болка.
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!