≡ Menu

Най-честите симптоми при поява на рак на простатата

Рак на простатата е заболяване, което е свързано със свръхрастеж на тъкан на повърхността на простатната жлеза. При някои случаи образуването на тумора е доброкачествено. Това състояние се нарича доброкачествена простатна хиперплазия. Понякога обаче, раковите клетки образуват злокачествен тумор на простатата, което е онкологично заболяване известно под наименованието рак на простатата. Заболяването е свързано с мъжката полова система и засяга мъжете над 60 годишна възраст. При по-тежки състояния раковите клетки могат да се разпространят от простатата към други части на тялото, което води до болка по време на уриниране, еякулация и дисфункция на простатната жлеза. При тежки състояние те се разпростняват в костите и лимфните възли.

Причини за възникване на рак на простатата

Няма една единствена причина за рак на простатата. Заболяването се развива от епителните клетки на жлезистите елементи на простатата. Както при повечето ракови заболявания, дефекти в ДНК на клетката са от голямо значение за развитие на болестта. Някои дефекти се наследяват, докато други са придобити по време на жизнения път на пациента.

Симптоми при рак на простатата

Най-често заболяването е съпроводено с:

–          Често уриниране;

–          Прекъснат или слаб поток на урината;

–          Проблеми по време на уриниране;

–          Усещане за болка по време на еякулация;

–          Невъзможност за уриниране;

Лечение на рак на простатата

Избора на метод на лечение ще зависи най-вече от стадия на болестта. Необходимо е да се знае, че ако рака е в по-късен етап е възможно раковите клетки да са достигнали костите. Най-добрия начин да предотвратите заболяването е редовно да се подлагате на профилактични прегледи, особено ако сте на възраст над 40 години. Здравословното хранене също е от значение при превенцията на рак на простатата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!