≡ Menu

Кога настъпва период на критическа възраст при повечето жени?

Менопаузата се характеризира с окончателното преустановяване на основните функции на човешките яйчници. Думата менопауза, буквално означава „края на месечните цикли”. Счита се, че една жена е в критическа възраст, когато менструалния цикъл отсъства за период от една година.

Менопаузата е част от живота, както и пуберитета. Симптомите могат да започнат няколко години преди настъпване на климактериума. При някои жени, те продължават няколко месеца, а при други, няколко години. Обикновено признаците за критическа възраст са свързани с промяна в нивата на хормоните естроген и прогестерон.

Каква е възрастта, в която може да започне менопаузата?

Това най-вероятно ще се случи в периода между 40-50 годишна възраст на жената. Перименопаузата е термин, който се използва за описване на годините на преход към климактериума. През този период плодовитостта намалява. Признаците и симптомите на прехода към менопауза може да започнат най-рано на 35 годишна възраст, макар че повечето жени усещат тези индикации към края на 40-те години.

Терминът постменопауза се използва при жени, които не са имали менструален цикъл за период от най-малко 12 месеца. При жени с отстранена матка, менопаузата или постменопаузата се идентифицира с много високо ниво на FSH.

Има случаи, когато преждевременната менопауза, когато яйчниците спират да функционират, започва в много ранна възраст, варираща някъде от възрастта на пуберитета до навършване на 40 години и това е известно като преждевременна яйчникова недостатъчност.

В заключение, трябва да кажем, че няма строго определена възраст, за навлизане в период на климактериум, тъй като този процес варира при всяка жена. Въпреки неприятните симптоми, които съпровождат този период, трябва да знаете, че след време те изчезват и вие ще се радвате на пълноценен и здравословен живот.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!