≡ Menu

Каква диета е препоръчително да се спазва при хипоминерализация на костите?

Храни, изграждащи костите

Консумацията на храни, богати на калций могат да помогнат за защита на вашите кости, без значение от възрастта ви. Имате нужда от еквивалента на 800 мл., мляко на ден. Риба като сьомга, риба тон, херинга, които съдържат витамин D, са много полезни, тъй като този витамин помага за абсорбирането на калция, а зелените листни зеленчуци, които доставят магнезий, също имат много добро действие за подобряване състоянието на костите. Полезни са и останалите храни и напитки, които са обогатени с калций и витамин D. Кофеинът може да намали способността на организма да отхвърля калция, но неговият ефект е минимален, освен ако не пиете поне по 3 чаши кафе на ден.

 

Храните, които са лоши за костите

Според специалистите по хипоминерализация на костите, има храни, които могат да извличат калция от костните тъкани. Сведете до минимум солените храни, включително консервираните супи и преработените меса. В повечето случаи, голяма част от българите приемат около 4 пъти повече натрий от препоръчителните дневни дози. Прекалената употреба на алкохол може да доведе до загуба на костна маса, което е предпоставка за развитието на остеопороза.

Кои храни имат най-много калций?

Пиенето на мляко, обогатено с витамин D е най-добрият начин за снабдяване с необходимия калций. Съдържанието на калций в млечните продукти се различава като количество. Киселото мляко и сиренето са по-добър избор от сладоледа.

Някой видове риба, като сардините, сьомгата, пъстървата и скумрията също са добри източници. Зърнените храни, както и обогатеният с витамини портокалов сок, също могат да осигурят много калций.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!