≡ Menu

Как да се справим с горещите вълни при менопауза?

Мнозина считат, че прехода към менопауза е състояние на бурни промени, съпроводени с тежки състояние на дискомфорт. Факт е, че симптомите са само начин, по който тялото общува с нас и ни съобщава, че нещо не е наред. Ето защо признаците на менопауза могат действително да служат като пътепоказател за това, какво се случва в нашия организъм.

Например горещите вълни, са свързани с колебания в хормоните. Това е видно през периода на менопаузата, тъй като производството на естроген и прогестерон е значително намалено. Въпреки това, симптомите от хормоналните промени при менопауза ще бъдат незначителни, ако тялото е силно и здраво.

Ако една жена преживява хормонални симптоми, могат да се приложат различни средства, които могат да възвърнат баланса на хормоните. Ако нивата на естроген са ниски, могат да се използват билки като червена детелина или други фитоестрогени. При промяна в производството на прогестерон, облекчение може да се намери в прием на билки като див сладък картоф.

Все пак е важно да се оцени какво причинява хормоналния дисбаланс. Това може да бъде и колебания в кръвната захар, чревни смущения, заболявания на черния дроб и др. Здравето на храносмилателния тракт, също допринася за хормоналния баланс. В дебелото черво се развиват полезни бактерии, които подпомагат функцията на черния дроб при хормонална детоксикация. Добавки като зеленчуците, могат да намалят количеството на възпалителните естрогени и да формират по-здравословен баланс на естроген и прогестерон. Пробиотиците също могат да окажат влияние върху работата на чревната флора.

Не забравяйте, че този период е естествено продължение на живота и не трябва да изпадате в паника при поява на първите симптоми. Някои промени в начина на живот и консултация с лекар специалист, ще ви помогнат да преодолеете по-леко това състояние.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!