≡ Menu

Херниация – най-честите признаци и симптоми на заболяването

Херния е заболяване, което е свързано със слабост или пробив в тъканите, които обвиват и придържат органите. Състояние на херниация се случва най-често в коремната кухина. Признаците за развитие на херния са болка в засегнатата област и поява на бучка. Обикновено издутината се дължи на преминаване на мастна тъкан през отслабената мембрана, но понякога това може да бъде и част от орган, най-често червата.


Симптоми при поява на херниация

Най-често хернията се развива в областта на слабините /ингвинална херния/. Има няколко причини за това състояние. Това е естествена анатомична слабост в областта на слабините, която е резултат от непълното мускулно покритие. Характерните признаци за образуване на херниация са:

–          Бучка в областта на слабините особено забележима при изправяне;

–          Болка в засегнатото място;

–          Подуване на скротума;

–          Мъчителна болка в корема;

–          Гадене, повръщане, загуба на апетит и болка;

Други симптоми при херниация включват:

–          Пълнота в горната част на корема след хранене;

–          Затруднено преглъщане или усещане за буца в гърлото;

–          Регургитация на стомашни сокове и гадене;

–          Дрезгав глас;

Понякога херния може да е в резултат на вроден дефект от раждането, но с течение на времето ще става все по-видима, особено след напрягане на мускулите в коремната област. Освен това, херниация е възможно да се образува в зоната на разрез от преминала операция. В повечето случаи хернията са развива, когато се повиши налягането върху тъканите, които обвиват органите. Това може да се случи по няколко причини:

–          Генетична предразположеност – ако някой от родителите е жертва на заболяването, вероятността от фамилна анамнеза е голяма;

–          Възраст – при възрастните хора, риска от поява на херниация е значително по-голям;

–          Синдром на Марфан – генетично заболяване на съединителната тъкан;

–          Бременност – увеличения натиск в коремната кухина, повишава риска от поява на херния;

–          Драстична загуба на тегло – хората, които губят значителна част от теглото си са предразположени към развитие на херниация;

–          Физическо натоварване;

Лечение на херния

Лечението при този здравословен проблем протича в зависимост от местоположението на хернията и структурите, които са засегнати. При лечение на хиатална херния е препоръчително пациентите да консумират храни като семена, ядки, пълнозърнести продукти, зеленчуци и плодове. Необходимо е да се избягват преработените храни като бял хляб, захар, бисквити, оризови пудинги и преварени зеленчуци.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!