≡ Menu

Движението предпазва от загуба на костна плътност

Въпреки, че остеопорозата е заболяване, което засяга по-възрастните хора, все пак не са изключение случаите, когато може да се развие и при хора на 30 годишна възраст. Ето защо голяма част от обществото е изложено на риск от поява на остеопороза.

 За загуба на костна плътност в здравен портал, специалистите посочват, че заболяването е свързано с нарушаване на микроструктурата на костите, което ги прави изключително лесно чупливи. Обикновено то се развива без проява на симптоми, които биха могли да сигнализират за това състояние. Първата индикация може да бъде падане или удар, които причиняват счупване на кост, като най-често са засегнати бедрото, гръбнака или китката.Гръбначните фрактури са много сериозни и са свързани със силна болка, трайна загуба на височина и деформация. Счупване на бедрена кост в повечето случаи се нуждае от оперативна намеса. И двете състояние биха могли да доведат до увреждания, които да повлияят на начина на живот на пациента.

Проучвания са доказали, че една на всеки две кавказки жени и всеки осми мъж над 50 годишна възраст вероятно страдат от остеопороза. Някои жени могат да загубят почти 20% от костната маса само през първите 5-7 години след менопауза. Важни рискови фактори за загуба на костна плътност са: анорексия, напреднала възраст, ранна менопауза, фамилна анамнеза, ниски нива на тестостерон при мъжете, заседнал начин на живот, диета с ниско съдържание на калций, тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол.

Предотвратяване на остеопороза

Превенцията срещу появата на намалена костна плътност, трябва да започне още в ранна детска възраст. Факторите, които могат да повлияят върху изграждането на здрава костна система включват:

–          Балансирана диета, богата на калций и витамин Д;

–          Здравословен начин на живот, без консумация на алкохол и тютюнопушене;

–          Редовни физически упражнения, укрепват мускулатурата, което е фактор за получаване на по-малко фрактури и наранявания на костите;

Възрастните хора, или тези които биха могли да бъдат изложени на риск от развитие на болестта се препоръчва да потърсят медицинска помощ, тъй като в зависимост от тяхното тегло и интензивността на физическото натоварване, има опасност от поява на фрактури, ако заболяването вече е започнало да се развива в техния организъм.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!