≡ Menu

Бременност при хемороиди? Лекуват се!

Понякога наричани „купчинки“, хемороидите при бременност създават куп неприятности за и без това изнемогващия ректум. В тази статия ще разберете причините за появата им и начините за лечение на хемороиди по време на бременност.

Какво са хемороидите?

Какво представляват хемороидите.  Създаващите неудобство (но не криещи особена опасност!) малки подутини в областта на ректума и ануса засягат 20-50% от всички бременни жени и всъщност представляват разширени вени в ректума, колкото и неочарователно да е това. Не, че ще имате желание да ги гледате, но просто информативно – те изглеждат като купчинка, наподобяваща царевични или дори гроздови зърна… което е причина за ужасния дискомфорт, който причиняват при сядане.

Каква е връзката на хемороидите с бременността?

Налягането, което растящата ви матка създава, както и увеличеният кръвоток към тазовата област по време на бременността са причина стените на вените в ректалните стени да се изтънят, подуят и да започнат да сърбят. Запекът при бременност е често настъпващо състояние и също предизвиква хемороиди – когато изпражненията са твърди, те буквално увеличават налягането в ректума заради допълнителните напъни, които са нужни за изкарването им от тялото. Хемороидите могат да се появят и след раждането, вследствие на напъните по време на израждането. Колкото и страшно да звучи, всъщност има начини, по които да избегнете развитието им, а ако ги развиете – да приложите ефикасни методи за лечение на хемороидите. Дори и да не предприемете някакви мерки (което едва ли ще се случи, защото хемороидите ще ви измъчат!), ако те са били причинени вследствие на описаните вече фактори, няколко седмици след раждането те ще изчезнат от само себе си, когато налягането в тази област се нормализира.

Какво трябва да знаете за хемороидите при бременност?

Първо, те ще ви сърбят, ще създават непрестанно неудобство и е много вероятно да болят. Понякога могат да кървят, особено по време на изхождане. Имайте предвид обаче, че в повечето случаи кървенето е причинено от анални фисури – болезнени разкъсвания в стената на ануса, причинени от запек и силни напъни. Възникне ли ректално кървене – винаги търсете медицинска помощ и преглед, за да се елиминира възможността това да е друго заболяване.

Бременност при хемороиди? Лекуват се!

Бременност при хемороиди? Лекуват се!

 Възможно ли е хемороидите при бременност да се избегнат?

Отговорът е – ДА! Най-доброто лечение на хемороидите при бременност е си изградите правилни хранителни навици, включващи много, много течности и храни, богати на диетични фибри. Това са месестите плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, някои ядки и други. Можете да приемате диетични фибри дори под формата на хранителни добавки, които има във всяка аптека.

Лечение на хемороиди при бременност- Хемолек  Друг начин за предпазване от хемороиди е да правите редовно упражненията на Кегел – те укрепват значително мускулатурата в тазовата област, подпомагат циркулацията на кръвта да е в своята норма, като по този начин не се създава излишно налягане в кръвоносните съдове, каквито всъщност са хемороидите.

Друг полезен начин е промяна на позата за сън – спете на лявата страна. Това е така, защото в дясната половина от тялото се намира голямата празна вена, по която кръвта от долните крайници се връща в горната половина от тялото. Когато спите легнали на дясната си страна, вие всъщност притискате вената и правите оттичането на кръвта по-трудно. Създава се излишно налягане и задържане на кръв в долната част на тялото, където се намират и самите хемороиди. Когато спите на лявата си страна вие позволявате на кръвта да се „изкачи“ обратно по-бързо, без застояване, без увеличено налягане и без разширяване на хемороидите.

Избягвайте да стоите в седнало или право положение (не, че второто е възможно по време на бременност!) за дълго време. Дори работата вкъщи или в офиса да го изисква, на всеки 30-40 минути ставайте, за да се раздвижите за минута – така ще осигурите добра циркулация на кръвта в ректума и хемороидите.

Винаги след изхождане се измивайте с хладка или умерено топла вода и се подсушавайте с мека кърпа, която да не дразни кожата. Можете дори да прилагате малки компреси от ледени кубчета, обвити в мека памучна тъкан, за да облекчите подуването и сърбежа.

Ако решите пък да изпробвате някой метод от алтернативната медицина – като например китайски билкови продукти – то се консултирайте с вашият личен лекар. Въпреки, че повечето китайски рецепти и продукти са изцяло билкови и много ефикасни за лечение на хемороиди, някои от растенията в тях имат прекалено силно действие и могат да ви повлияят зле.

И не забравяйте да бъдете позитивно настроени – хемороидите се лекуват!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!