≡ Menu

Рециклиране на алуминий

Алуминият спада към останалите метали и е руда. Тя от своя страна е минерал с ценни качества. Богат на алуминий е бокситът.

Интересен факт за алуминия е, че той не може да съществува, без да бъде комбиниран с други елементи. Най-често това е кислородът. Съчетан с кислород, алуминият се преобразува в изключително твърд материал, известен като корунд.

Самият процес по отделяне се извършва на специални места, заводи и други преработвателни фабрики и металургични комбинати. В резултат на електролиза от разтвор от алуминиев оксид и стопен криолит се появява алуминия. Процеса протича при 1000 градуса температура, развити в специални електрически пещи работещи на графитни електроди. При анода се отделя кислород, който да произведение течен алуминий. Второто се събира в пещта, на дъното и на известни моменти се изгребва. За целия процес е нужно голямо количество електроенергия. С отделената енергия се извършват множество други последващи действия и по този начин рециклирането на алуминия има значение и смисъл, защото пести много енергия. За добиване на 500 грама алуминий, чрез боксит са нужни около 7,5 киловата часа електроенергия, а това се равнява на 34 алуминиеви кутийки.

В този ред на мисли е добре да споменем, че рециклирането на алуминиеви кутии, пести енергия колкото чаша бензин. Добиването на алуминий, чрез скрап, внесен от друга страна допринася само с 4% от енергията или 1/3 киловатчас.

От тук става ясно, защо алуминия като метал е толкова скъп и дори отпадък от него има висока стойност.

Процеса по рециклиране на алуминий се извършва, чрез смилане на отпадъците и тяхното последващо разтопяване. След разтопяването идва ред на изливане течната маса във форми, в които се оставя да прием твърдо състояние и едва тогава е готова за последващи действия и обработки. Всичко това може да продължава множество пъти, т.к. алуминият не губи качествата си.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!