≡ Menu

Проверете контакторите в климатика си?

Компресорите на климатичната система са компонент, който съдържа в себе си контакторите. Комутационните апарати, които се използват за климатичните инсталации, реагират на сигнали, които се подават от термостата. По този начин те спират и включват системата.

С времето металните частици, които се съдържат в контакторите, започват да се износват. Това често налага смяната на цялата система от комутационни апарати. Има тестове, които могат да ви помогнат да прецените, дали контакторите, които използвате, имат нужда от смяна. Това може да се случи както с визуална проверка, така и чрез тестване чрез различни измервателни уреди.

контактори цена

контактори цена

Екипировка
Проверката на контакторите не е сложна задача. Този проект може да бъде осъществен и в домашни условия. Това означава, че ще трябва да си набавите някои задължителни инструменти, които ще подпомогнат процеса.

Списъкът с инструменти за проверка на комутативните апарати не е никак дълъг. Вие ще имате нужда от две неща – мултиметър и отвертка или електрическа бормашина.

Започването на проекта
При проверката на електрическите уреди винаги се уверявайте, че сте изключили захранването. Това е едно от основните правила за вашата безопасност, както и на цялата система. Важно е да се отбележи,че проверката на контакторите зависи от дизайна и модела им. Затова е възможно да има разлика между описаното тук и онова, което виждате вие.

Намерете компресора и вземете отвертката. Може да се наложи да развивате металните винтове. След като премахнете капака, можете да идентифицирате устройствата, за които говорим. Те приличат на пластмасова кутия. Тя съдържа в себе си бобина и контакти.

Внимателен оглед
Тази стъпка предполага да направите внимателен оглед на контакторите. Погледнете кутията, която приютява устройствата. Тя не трябва да има черни сажди, които говорят за отлагане на въглерод. Освен това повърхността й трябва да бъде гладка и ненаранена. Появата на всеки един от тези фактори изисква незабавната подмяна на системата на контакторите.

Сега преминете на металните компоненти на комутационните апарати. Тук трябва да определите дали са деформирани, т.е. дали формата им е различна от оригиналната. Идеалните метални елементи са основата на добре функциониращи контактори. В случай, че те са повредени, трябва да помислите за незабавна смяна на комутаторите. Стапянето на тези пластини би предизвикало непрекъсната работа на климатика, тъй като те ще държат контакторите непрекъснато включени.

Последни щрихи
Възстановете захранването на уреда, в който се намират тези устройства. Вземете мултиметъра и го настройте така, че да мери съпротивлението. Поставете единият метален клипс от лявата страна на бобината, която се намира в контакторите. Другият метален клипс трябва да отиде от дясната част на бобината.

Погледнете показанията на уреда. В случай, че той показва 20 ома, значи всичко е нормално.

Ако обаче показателите са под или над това число, то с контакторите има сериозен проблем. Не трябва да отлагате разрешаването му. Въпреки че звучи сложно, смяната на комутационните устройства не е толкова тежка задача.

Първото нещо, което трябва да имате предвид е, че, когато става дума за смяна, трябва да бъде избран точният модел. Грешките в изчисленията на модела, големината и параметрите на контакторите ще доведат до проблеми с цялата климатична система. Най-добрият вариант, който можете да обмислите, е да закупите същите като предходните устройства, които сте използвали за климатичната си система досега. Тези и много други съвети можете да намерите на страницата за контактори.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!