≡ Menu

Основни понятия в SEO

Безспорно има едно нещо, по което животът и SEO(Search engine optimization) си приличат и това е непрестанната промяна. Най-просто SEO може да се обясни по следния начин: Процес за подобряване на видимостта на вашата интернет страница в търсачките (Google, Bing, Yahoo).

Всички търсачки използват различен алгоритъм за подреждане на сайтовете. Разбира се, има много общи елементи между тях. Напоследък големите в сферата все повече се обединяват около уникалното съдържание.

Малко статистика

Напоследък казват, че „Провери го в Google, преди да питаш е новото мисли, преди да говориш”. Това съвсем точно отразява статистиката, която подрежда най-популярните търсачки. Изследването е на база на търсенето на хората в световен мащаб. През юли 2013 Google притежава 88.8% от пазара, следван от Bing на Microsoft с едва 4.2. На трето място се подрежда китайската търсачка Baidu с 3.5% пазарен дял. Yahoo и Ask.com са съответно на четвърта и пета позиция с 2.4% и 0.6%. 0.5% остават за всички останали търсачки.

В мрежата на паяка

За да разберем изцяло задачите, които изпълняват търсачките, е необходимо да разберем и работата на Web Spider. Паякът е известен още като бот или робот. Това е автоматизиран софтуер, който обхожда и индексира всички страници, които намира. Търсачките работят на един и същи принцип. Когато се появи нова страница, търсачката индексира съдържанието на страницата. След това то бива записано в база данни. При търсене от страна на потребителя, тя извежда линковете към дадената тема.

Всички търсачки имат собствен алгоритъм, според който извеждат поредността на страниците. Това подреждане се базира основно на следните компоненти:
Съдържание – то трябва да бъде уникално.
Линкове – външни и вътрешни препратки
Други фактори – (изображения, скриптове, мултимедия и т.н.)

Ако паякът не намери някоя от страниците, тя бива изтрита от индекса. Това е една от основните причини за използването на хостинг услуги.
Като най-влиятелна търсачка, Google има система за подреждане на страниците, наречена PageRang. Подреждането на сайтовете се случва според качеството и количеството на външните връзки и препратки.

Ползи от SEO

Разбира се, е логично да си зададем въпроса, защо да правим всички тези неща. Отговорът е много прост. По-голям трафик към вашия сайт, неминуемо означава повече пари за вас. Когато страницата ви излиза на предни позиции в търсачките, това означава също, че можете да постигнете и по-добро брандиране. Няма спор, че вашата марка ще стане по-известна и репутацията ви ще се подобри.

Никой не знае

Интересен факт е, че все още никой не знае как точно работи най-голямата търсачка Google, тъй като алгоритмите за търсене се променят всеки ден.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!