≡ Menu

Добавяне на допълнителни вентилатори на персонален компютър

Съвременните компютри са в състояние да обработват стотици команди за секунда и да изпълняват множество задачи едновременно. Освен това, персоналните компютри стават все по-малки по размери. Този компромис със системата идва на някаква цена, често тя е свързана с по-високата температура, която се поддържа във вътрешността на компютрите.

В случай, че вашият компютър прегрява, това може да доведе до разтапяне на елементите и до загуба на информация. Най-евтиният и най-ефективен начин за охлаждане на вътрешността на компютъра е инсталирането на допълнителни вентилатори. Обикновено не е толкова трудно да се инсталират, а монтажът не изисква специални знания и умения.

Списъкът, който трябва да изпълните за този домашен проект, е наистина кратък. Първото нещо, което трябва да си набавите са вентилаторите. Вероятно, те ще ви отнемат най-много време, защото трябва да изберете правилните елементи, които да се впишат в системата.

Изключете компютъра си и след това отстранете захранването. Това ще предпази както вас, така и системата от токов удар. Друг момент, който не бива да пропускате по стъпките за безопасността, е да премахнете бижута и часовници, ако имате такива. Докоснете кутията на компютъра, за да премахнете статичното електричество, което може да е останало в системата.

Инструкции за монтажа

На първо място, трябва да си осигурите достъп до вътрешните компоненти на компютъра. Това означава, че трябва да премахнете страничния капак с помощта на подходящата отвертка. В случай, че се затруднявате с тази задача, можете да намерите упътването на компютъра си, за да погледнете подробната схема, която ще ви даде необходимите отправни точки. След като премахнете капака на кутията, ще видите вътрешните елементи, от които е съставена машината.

Локализирайте мястото на вентилаторите. Допълнителните вентилатори, които искате да монтирате, могат да се разположат на компютърната кутия, да се прикрепят към гнездото за устройства или да се инсталират в незает слот на системата.

Преди да предприемете някакви крайни действия, потърсете място, което е предварително предвидено за допълнителен хардуер. Това е традиционна практика при повечето производители на компютри. Мястото би било идеално за допълнителните вентилатори.

Избор на правилната позиция

Изборът на правилна позиция за вентилаторите е наистина много важен. От това зависи колко ефективна ще бъде системата. Често допълнителните вентилатори се монтират, за да отвеждат горещия въздух от системата. Поради тази причина, трябва да се ориентирате към монтаж в задната част на компютъра.

Работата по монтажа на вентилаторите не би трябвало да ви затрудни. Използвайте правилната отвертка, закрепете вентилаторите за повърхността. Затегнете винтовете здраво. Това ще направи вентилатора възможно най-безшумен.

Следващата стъпка изисква от вас да свържете вентилаторите със захранването. В случай, че вентилаторът, който сте избрали, има три конектора, то трябва да го свържете с дънната платка, както може да видите тук. В ситуация, в която вентилаторът има четири конектора, то той трябва да се свърже с източника на захранване на компютърната система.

Следва да направите малък тест, като не затваряте кутията. Включете захранването, за да се уверите, че новите компоненти в системата работят. Освен това, трябва да проверите дали провеждат въздух в правилната посока. Затворете капака като завиете винтовете на местата им. След това можете отново да тествате компютъра си и новите вентилатори за по-продължителен период от време.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!