≡ Menu

5 неща, които пропускате във вашия корпоративен блог

Изграждането на качествен и интересен корпоративен блог е задача, която често се оказва трудна за осъществяване. Много компании губят фокуса на този тип платформи. А с това изгубват и нотката, която би задържала потребителя в корпоративния блог. Защо се получава така обаче? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Причините могат да са много на брой.

Това, което ще анализирам в тази статия обаче, според мен се явява най-тревожната тенденция, а именно – как компаниите да се научат, че дори и техния уебсайт или корпоративен блог, трябва да е насочен към потребителя, а не към тях самите? Ще предоставя и полезни съвети как точно да избегнем този често срещан проблем. Ще ви предоставя пример за професионално издържан и качествено изпълнен корпоративен блог.

Но за да бъдат предоставени качествени и истински приложими съвети, ще проведа анализа си на базата на различните и най-често срещани секции от един корпоративен блог, които често се оказват и крайъгълния камък за отегчения потребител, а именно:

1. Задължителната секция „ЗА НАС“

Всеки един блог или корпоративен сайт притежава такава секция (естествено озаглавена в много разновидности на посоченото заглавие). Не казвам, че това не е правилно – напротив – това играе особено важна роля в качественото интернет присъствие на една компания. Погрешното обаче е да се изгуби фокуса на конкретната секция. Много компании се впускат в подробни обяснения за това кои са те, как точно са успели, защо са лидери, колко качествени са техните продукти и услуги и т.н. Да, това е важно, но в случая потребителят се интересува от това да получи бърз отговор на въпроса „Защо вас?“, както и как точно да ви открие (в случай, че нямате отделна секция „Контакти“ например). Всичката останала информация може да се окаже излишна, макар и полезна. Синтезирайте. Гледайте да предоставите толкова информация, колкото бихте се нуждали вие, ако бяхте потребител. Поставете се на негово място и ценете времето му. Много често безкрайното лутане в информацията отегчава потребителя и го кара да напусне.

2. Продукт/Услуги или сферата на дейност на конкретната компания

Стремете се и тук да не обяснявате колко по-добри сте от останалите. Бъдете кратки и ясни. Кажете на потребителя кой точно проблем бихте му решили. Кажете му и защо бихте го решили ефективно. Да – сравнявайте се с пазара и останалите, но не прекалявайте с това. Потребителите ценят обективността, а това много често убягва на компанията. Разчитайте на кратката информация – ако трябва вкарайте външни цитати или референции, касаещи вашите продукти и услуги, но недейте да правите грешката сами да описвате тяхното качество.

3. Впечатленията говорят сами за качеството

Както вече отбелязахме – референции, референции и пак референции. Т.е. оставете другите да говорят за вас. Няма по-добро признание от това на пазара. Ако хората са ви поверили тяхното време, ресурси и активи, то в такъв случай вие определено си разбирате от работата. А те – те ще гарантират за това! За да ви стане по-ясно, можете да разгледате тази примерна структура, издържана по особено качествен и професионален начин. Хората не обичат да бъдат първи в нещо – оставете опита ви да говори за вас, подобно на примера, който ви показах.

4. Предоставяйте полезно и качествено съдържание

Не целете само да продавате. Целете се в това да предоставите качествен сервиз и полезни съвети относно редица направления, релевантни на вашата сфера на дейност. Т.е. ако вие сте производител на бои – не описвайте само качеството и предимствата на вашия продукт, а съставете материал за различните бои, достъпни на пазара, посъветвайте потребителя как да се ориентира, разкрийте му техническите специфики на материята, дайте му идеи за цветовото изпълнение на неговия проект и т.н. Избягайте от тясното съдържание – всеки би оценил факта, че му обяснявате „широката“ материя, а не само тази, която е свързана с вашите продукти. Само тогава, този ще спечелите този потребител. Той би се върнал за още и още, защото ще знае, че вие полагате усилия за него и се грижите за успеха му.

5. Разчитайте на обратната връзка

Искайте мнението на вашите потребители. Допитайте се до тях за вашите продукти и услуги. Искайте съвета им. Бъдете самокритични! Те ще оценят това. Ще се почувстват значими и ще разберат, че вас ви е грижа за техните резултати, за това как изразходват средствата си и за това дали са доволни от качеството. Това огледало ще ви даде нови сили и възможности за постигане на непознати за вас резултати. Бързо и лесно, само с помощта на открития диалог!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!