≡ Menu

Предучилищна педагогика или професия възпитател

Кандидат студентските изпити наближават и тази година, а много кандидат-студенти избират да изучават професията на учителстването и възпитателите. Защо избират да учат именно тази специалност и каква са нейните плюсове? Тук ще разгледаме двете основни причини поради, които тази специалност набира популярност сред кандидат студентските желания за придобиване на бакалавърска степен.

Едната група кандидат студенти, които избират именно професията възпитател я избират по най-комерсиален начин. Това е специалност, в която лесно се влиза и лесно се излиза, казано на езика на студентите. В днешно време е важно да имаш висше образование независимо в коя точно посока искаш да се развиваш. Няма нужда да изгаряш от желание да работиш в детски ясли и да се занимаваш с деца, за да избереш именно тази специалност. Трябва единствено да се подготвиш добре за изпита по български език, който не е толкова труден, ако си си учил уроците по граматика от 4, 5 и 6 клас.

Всъщност доста частни фирми изискват висше образование от кандидатите за свободна позиция, дори и бакалавърската им степен да не е в същата сфера. Това се изисква като едно стъпало за отсяване а добрите (ученолюбивите кандидати, които са си направили труда да учат) и лошите кандидати (тези без висше, което за работодателя означава, че този кандидат е мързелив или с не достатъчно богата обща култура). Има много хора с бакалавърска степен в сферата на музиката, рисуването, географията, металургията, инженери и възпитатели в детска ясла София и големите градове, които не са работили и ден по професията си освен задължителния учебен стаж, но пък успешно заемат административни позиции. Но редно ли е да се пренебрегват кандидати с необходим стаж в някоя сфера от хора, които нямат стаж в същата сфера, но пък имат някакво висше образование? Повечето частници отговарят, че за тях е важен опита и професионалните умения на кандидатите, но на практика преобладават обявите за работа, в които се изисква висше образование без спецификация в коя сфера.

От другата страна стоят професионалистите, които изучават тази педагогическа специалност с голямо желание и устременост и с пълното съзнание, че искат да се развиват в тази сфера. Факт е, че тези, които най добре са се изявили в професията си на възпитател често си намират и добре платена работа в частна детска ясла в София или в големите градове, където частните ясли са популярни и необходими. Там тези хора, които наистина се занимават с децата с голямо желание и любов намират своето удовлетворение и щастието, че могат да работят по специалността си при това добре платени, а не както е в държавните ясли. Но е факт, че държавните ясли и детски градини все още са повече, а заплатите все още са малки. За това педагогиката не е от най-желаните професии все още, но се надяваме, че нещата един ден ще се променят.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!