≡ Menu

Ремонт на автоклиматици – кога и къде?

Почти на всеки шофьор се е налагало да потърси спешно услугите на фирми за ремонт на автоклиматици. Най-неприятното е, когато проблемите възникнат през летния сезон – тогава необходимостта от охлаждане и пречистване на въздуха в купето е наложителна за безопасното и удобно пътуване.

За да се поддържа в изправност климатичната система на всеки автомобил, трябва да се спазват някои елементарни изисквания за профилактика и ремонт. Прегледът на устройството на климатика поне веднъж годишно в сервизите за ремонт на автоклиматици ще спести много средства и нерви на шофьорите.

При появата на неприятна миризма в купето или на съскащи шумове от вътрешността на таблото, както и на балончета върху стъклото на дехидратора веднага трябва да се мисли за някаква повреда в климатичната система на колата. Най-честите проблеми идват от изтичането на фреон. Чрез него се извършва пренасяне на топлината в кондензатора, разположен извън купето. В сервизите за ремонт на автоклиматици често разясняват, че препълването с охлаждащ агент не е полезно за климатика на колата. Те препоръчват да се избягва и вредният за околната среда газ R12. Според тях гаранция за дългосрочната и безпроблемна работа на климатичната система на автомобила е включването поне за десетина минути на седмица на климатика, без значение какъв е сезонът. Така ще се извърши необходимото продухване на филтрите и маслото ще смаже отделните възли на устройството.

Чистотата на кондензатора и поленовия филтър също играе важна роля за нормалната работа на автоклиматика. Полепналите по тези части замърсявания и прах от околната среда намаляват ефективността на охлаждането на въздуха в колата и увеличават разхода за гориво. От фирмите за ремонт на автоклиматици извършват почистването на кондензатора, радиатора и разстоянието между тях, като използват въздух под налягане и вода.

Чрез детектор за газове и UV лампи се откриват течове в маркучите на автоклиматика. Понякога препълването с фреон или масло също се оказва причина за чести повреди. Запушването на игления винтил и нередности във водещия ремък на климатика също принуждават шофьорите да потърсят спасение в някои от сервизите за ремонт на автоклиматици. Там майсторите дават и много ценни съвети за поддръжката на климатичната система на колата. На пръв поглед безобидното съскащо шумене може да се окаже признак за сериозна повреда, а появилата се неприятна миризма да е сигнал за запушване на поленовия филтър. В някои от сервизите се предлагат и специални почистващи спрейове, които отстраняват плесените и неприятните миризми по тръбите и филтрите.

Оказва се, че климатичната система на всяко превозно средство изисква постоянни грижи, които ще отдалечат посещението във фирма за ремонт на автоклиматици заради някакви неизправности.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!