≡ Menu

Реклама и манипулация

Практически ежедневно почти всеки човек е подложен на някакъв тип манипулация от страна на семейство, приятели, търговци и пр., която повечето от нас даже не забелязват. Особено настойчиви в манипулирането са производителите и търговците на стоки и услуги. В повечето случаи ние не забелязваме манипулацията, тъй като повечето от нас считат, че да се манипулира един човек е твърде сложно, а ако някой опита с прости методи, ние веднага ще го разкрием, защото сме съвсем наясно с всички психологически уловки.

И въпреки това ние биваме манипулирани много по-често, отколкото ни се струва. Казват често, че човекът е слабо същество. В това има голяма истина и е твърде лесно да го прозрем като си представм само няколко картини, например как любящия баща е изправен пред блестяща коледна витрина, отрупана с всички онези неща, за които децата му многократно са го молили или как почитателя на определена марка автомобили най-после открива точно колата на мечтите си, която има всички мечтани атрибути, чак до предпочитания цвят. Човекът притежава много слабости и пороци (някои от тях дори не могат да бъдат наречени слабости или пороци, а просто са част от човешката личност), които активно се използват от производителите и търговците. Слабостите на човека, които се използват активно за целите на рекламата, са такива като – суеверие, неувереност, глупост, лекомисленост, алчност, любопитство, внушаемост, хазартност, любов към ласкателствата и още много други. По-долу ще разгледаме как се действа чрез някои от тях.

Любопитство. Любопитството в никакъв случай не е порок, дори напротив. Особено ако носи и печалба. Върху любопитството са изградени не една и две рекламни стратегии. Ето един пример – чиста опаковка на парфюм, без всякакви орнаменти и надписи, освен един единствен знак – въпросителен знак. Само това и нищо друго. По този начин един твърде ординарен мирис бива рекламиран успешно, като внушението на рекламата е, че това е нещо ново, нещо изключително и при това нещо мистериозно, нещо, за което трябва да се пази тайна. Този принцип (на раздразненото любопитство) успешно се използва в рекламните кампании в социалните мрежи – представя се началото на някакъв виц или интересен разказ и се приканват всички, които искат да дочетат интересното четиво, да кликнат на връзката към съответния сайт.

Внушаемост. Почти всички хора, повече или по-малко се поддават на внушения. Най-лесно поддаващи се на внушение са старците и децата. Именно заради това старците често стават жертва на телефонни мошеници, на врачки и на различни търговски агенти, които им пробутват всевъзможни чудодейни “лекарства”. Най-слабо се поддават на внушение високо образованите хора. За тях са по-важни фактите, отколкото емоциите.

Алчност. По-точно в търговските отношения алчността може да се прояви чрез неистовото желание на клиента да получи нещо безплатно или на много тънка цена. Любители на безплатното и много евтиното винаги е имало и вероятно винаги ще има. В огромната част от случаите, когато производителя или търговеца предлага нещо безплатно, става дума за добре прикрита реклама, за псевдо-безплатен продукт – когато например купувате даден продукт, а към него безплатно получавате друг продукт или когато безплатно ви се предлага да опитате някаква стока и т.н. На алчността разчитат и производителите, които изписват върху опаковката на продукта, че дават 20% повече от продукта – разбира се, напълно безплатно. На същата човешка слабост разчитат и търговците, които дават три бройки на цената на две.

Тщеславие. Това е една от най.интересните човешки слабост, която силно се експлоатира от производителите и търговците. Тя често се проявява чрез непреодолимото желание на човека да притежава вещ, с която ще може да се похвали и заради която мнозина ще му завиждат. В полето на тщеславието възможностите за реклама са изключително разнообразни, особено що се отнася до широко известните брандове. Кой не е чувал за изключителното качество на швейцарските часовници Ролекс или за страхотните немски автомобили Мерцедес? А ако човек притежава едновременно и скъп Ролекс и скъп Мерцедес, това няма ли да го изстреля директно в сферата на световния елит? На подобни нагласи разчитат рекламните агенции, които рекламират известните брандове.

В рекламата на продуктите често се експлоатират всевъзможни човешки потребности/инстинкти и страхове. Например в рекламата на Сникерс и Спрайт се експлоатират глада и жаждата. Почти всеки сериозен бранд използва също и потребността от секс (инстинкта за размножение), страхът от смъртта, страхът от самота, потребността от уважение, потребността от самореализация и много други страхове, потребности и инстинкти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!