≡ Menu

11 Начина да опазите обувките си от лоша миризма

Дразни ли ви нарастващата миризма, която идва от обувките и краката ви. Причините за това могат да бъдат няколко: прекалена употреба на един чифт обувки, бактериална или гъбична инфекция или липса на вентилиране. Ако искате да се отървете от острата лоша миризма идваща от готините ви обувки, не търсете повече. Прочетете тази статия за да опазите обувките си от лоша миризма.

 1. Сода за хляб. Поръсете обувките си със содата всяка вечер, когато ги свалите. Преди да ги обуете сутрин, изкарайте обувките навън и ги ударете една в друга за да премахнете ненужната сода.
 2. Използвайте кедрови стелки или картофи. Кедър има антибактериални ползи и често бива използван за обезмирисяване на дрехи. Докато стелките си стоят в обувките ви, картофите /като содата/ се слагат вечер и се вадят сутрин.
 3. Използвайте стелки за контрол на миризмата. Те могат да бъдат изрязани според вашият крак и се продават в различни цветове. Те работят добре за сандали и високи токчета. Можете да залепите стелката с малки ленти двойно залепващо тиксо или точици секундно лепило. Така стелката ще стои и на мястото си, но и лесно ще я махнете, когато дойде време за смяна.
 4. Стелки със сребърни нишки. Сребърните нишки са антимикробни и могат да предотвратят развитието на бактериите, който причиняват миризмата.
 5. Замразете миризмата! Сложете обувките найлонови торбички и ги сложете във фризера за през нощта. Студът ще убие всякакви гъбички или бактерия причиняваща миризмата.
 6. Пране в машина. Ако обувките ви могат да се перат, хвърлете ги за една баня в пералнята или ги потопете в препарат и вода. Почистете вътрешната част и стелката, която е най-важна и оставете всички части на обувката да изсъхнат добре преди да я използвате отново.
 7. Бебешка пудра. Ако краката ви замирисват като се изпотят, добър начин да се предпазите е чрез бебешката пудра. Тя има приятна, но и мека, миризма и най-вече ще помогна на краката ви да не се изпотяват.
 8. Избягвайте да носите един и същ чифт обувки всеки ден. Това им дава шанс да се проветрят и изсъхнат преди да ги обуете пак. Когато има възможност ги изкарвайте на терасата или верандата.
 9. Носете чорапи когато е възможно. Дишащи памучни чорапи абсорбират част от влагата на Вашите крака, предпазвайки Вашите обувки.
 10. Изберете си удобни обувки. Когато обувките не са ви удобни, краката ви могат да започнат да се потят повече от обикновено (като изключим и чувството на дискомфорт).
 11. Носените обувки изработени от дишащи материали. Това не е нещо ново, но носенето на такива обувки ще намали потенето и миризмата. Синтетичните материали не позволяват на кракът да диша добре.

Най-дишащите са:

 • Памук
 • Лен
 • Кожа
 • Коноп
{ 1 comment… add one }
 • Pesho 10.06.2015, 13:38

  Добра статия.

Leave a Comment

error: Content is protected !!