≡ Menu

Спално бельо – често срещани въпроси

Какво означава ” брой нишки”?

”Брой нишки” показва броя на нишките в един квадратен сантиметър от плат. Нишките се броят. Когато се отнася до спално бельо може да варират от 120 до над 1000. Така например работният стандарт за мъжки ризи направени от памук, е около 220 броя нишки.

Какъв брой нишки е най-добър?

Невъзможно е да отговорим окончателно на това, тъй като той може да варира. Другият проблем е, че може да има 5 парчета плат, всички маркирани с 200 броя нишки, които се чувстват по различен начин, в зависимост от размера на конците, използвани за изтъкаването им, качеството на преждата, покритие и др.

Най-добрият начин да отговорим на това е да приемем, че платното е добре изтъкано и повърхностно обработено, с една добра белота,, след това е подгънато добре и е нарязано на размери. Ако това е вярно 200 броя нишки са напълно приемливи и може да и се използва в 5 звездни хотели по целия свят.

Ако след това преминете към 300 или 400 броя нишки, разчитате да получите по-мека тъкан при допир с ръка и ако се използва правилната конструкция се получава прекрасно платно. Максималният брой нишки, който заслужава да бъде разгледан, е 600.Това е изключително плътно платно, защото толкова много нишки са опаковани в малко пространство. Спално бельо с 600 броя нишки ще се пере, ще съхне и ще се глади много трудно, а също би било много топло, за да се спи, тъй като не позволява на атмосферния въздух да циркулира правилно. Всякакво платно с повече от 600 нишки е толкова дебело, че не трябва да се използва за спално бельо. Над 600 нишки на плата става невъзможно той да се пере, изсушава и глади и е толкова дебел, че е неудобно да се спи върху него.

Какво е SUPIMA или Pima Памук?

Pima памук е запазена марка за дълговлакнест американски памук. Създаден за износ от американския текстилен бранш, за да се конкурира с египетския памук. Отново е истината че не всичкото, спално бельо, с марка Pima или SUPIMA използва дълговлакнест Pima памук.

Каква свиваемост има спалното бельо?

Обикновено добре завършен памук ще се свие с около 3-4%, след първото пране и след това никога повече. При изграждане на нашите чаршафи, завивки и калъфки за възглавници, ние ги оразмеряваме така че веднъж, изпрани да се получи точно избрания размер.

Трябва ли да си изпера спалното бельо, когато пристигне?

Да, ние препоръчваме да го направите. Платното е дошло направо от процеса на довършителните работи и така ще има лек мирис на довършителни работи. Едно изпиране ще премахне това. Първото изпиране също така ще позволи на спалното бельо, да се свие до правилните размери.

Какви са ползите от използване на полиестер, при спалното бельо?

Полиестерът е нефтен продукт и когато е вплетен в преждата, тя има много по-голяма степен на еластичност от памучната прежда. Това помага да се предотврати намачкване след изпиране. Полиестерните влакна помагат на спалното бельо да не се свива от първоначалната си форма. Проблемът е, че тя може да бъде доста неудобно за спане и пази горещо през лятото. Истината е, че ако се използва прежда от, високо качествен памук и на финала се завърши правилно процеса на обработката, спалното бельо от100% памук не трябва да се мачка, и че всяка гънка трябва да пада след няколко часа използване.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!