≡ Menu

Паркет – масивен или многослоен. Как да изберем?

Когато трябва да изберете паркет за вашият дом, то ще се сблъскате с много варианти, преди да вземете окончателно решение за покупка. Освен различните видове дървесина, характеризиращи се със своите натурални цветове, друга опция, която трябва да предвидите е дали да купите масивен паркет или многослоен такъв. За да подпомогнем вземането на решение от ваша страна, ще ви опишем едни от най-характерните особености на тези два вида паркет.

Какво представлява подовата настилка многослоен паркет? Това е комбинация от няколко вида дървесина. Обикновено има един или два слоя иглолистна дървесина, а най-горният слой е естествен паркет, обикновено с дебелина 3-5 мм. Така общата дебелина на този вид подова настилка варира между 14-20 мм. Основно предимство на многослойният паркет е това, че е подходящ за подово отопление. Друга важна негова характеристика е, че често той е в готов за монтаж вариант – изшлайфан и лакиран. По този начин си спестявате тези процедури във вашият дом и остава само фактическата част на монтирането му – залепване или клик система при по-новите модели. Недостатък е само това, че търпи 1-2 цикления и следователно е с по-кратък период на експлоатация.

Избирайки масивен паркет, вие правите една дългосрочна инвестиция в подовата настилка. Предлага се както в готово обработени варианти, така и в натурален вид. Дебелината на този вид паркет е между 1.4 см и 2 см масив, което е гаранция за един доста дълъг живот на тази подова настилка. Може да се правят много цикления, като по този начин имате възможност да реновирате вашата подова настилка доста години наред. Дори да ви омръзне натуралният му цвят, винаги може на място да се тонира в избран от вас цвят. Недостатъкът при полагане на масивен паркет е, че не е подходящ за подово отопление.

Повече информация и богато разнообразие от масивен, екзотичен, дизайнерски, ламинат или художествен паркет можете да откриете в сайта ни.

{ 1 comment… add one }
  • Иван 01.11.2012, 23:01

    Тов акоето знам е че и двата вида паркет се драскат и нараняват лесно. Примерно жената влиза няколко пъти с токчетата и остават следи.
    За мен най добрия вариант е ламинат с декоративна фуга и AC4 клас на износване. Аз съм с такъв и за сега съм много доволен. Съседите са с масивен и трислоен ще видя как ще им се запази.

Leave a Comment

error: Content is protected !!