≡ Menu

Кои са известните методи за пране на мокет?

Мокета е мека подова настилка която е разнообразна по вид и цвят и със сигурност е измислена преди да бъде намерен начин за нейното почистване. С течение на времето в мокета се набиват прах, камъчета и други замърсители които захабяват настилката, като прибавим и факта, че по нея постоянно някои се разхожда, резултата е утъпкана, захабена и видимо мръсна мека настилка за която е дошло време да почистим.

До някаква степен това е накарало доста хора да помислят как да си изперат мокета, преди да бързат да преминават към смяната му. Традиционните начини при почистване на твърди подови настилки с прахосмукачка и моп не стават, познатите приоми на българина за пране на килима в автомивка също не вършат работа. Мокетите обикновено са залепени и не можем да ги изкараме в двора за да ги изперем с четката и маркуча, след което да ги метнем на оградата да съхнат. Какво следва от тук насетне?

Преди около 25 години (поне в България) се появиха фирми за професионално почистване, тези фирми обикновено бяха таргетирали почистващите си услуги към корпоративните клиенти и с право. По онези времена да извикаш фирма за почистване на мокета в дома си беше лукс, който частния клиент нямаше как да си позволи.

Днес обаче това не е така и когато си говорим за методи за пране на мокет, то определено поръчването на специалист в областта е силно препоръчително да не кажа задължително, предвид цената на меките настилки.

“Пране на мокет” за частни и корпоративни клиенти вече е достъпна и професионална услуга на пазара в България, която се извършва от специализирани фирми за това. Тези фирми предлагат и няколко метода (решения) за почистване на меките настилки, що се отнася до тяхното изпиране и поддръжка в добър вид. Повечето методи за пране на мокети които фирмите за почистване прилагат, се осъществяват със специални машини за изпиране и подсушаване на меката настилка и това е логично предвид Света на технологиите в който живеем.

Стандартно пране на мокети – Това е услуга която се предлага от фирмите за почистване и се извършва с еднодискови роторни машини за шампониране на настилката и разресване посоката на косъма на мокета.

Пране на мокети с боне – Това е услуга позната още като “сухо пране на мокет”, при нея настилката може да се ползва веднага след почистването, в някои случаи този метод може да бъде използван и като метод за основно почистване на мокета (според меката настилка и замърсяването и).

Пране на мокет чрез HWE – “HWE” е абревиатура на Hot Water Extraction, това е система за пране на мокети чрез която в настилката се впръскват много гореща вода и препарат под много силно налягане, след което биват моментално изсмукани заедно с разтворената мръсотия от мокета.

Всички тези технологии и методи за пране на мокети разбира се струват състояния на фирмите за почистване, но пък от друга страна това са единствените ефективни способи да се справите с мръсния мокет в офиса или дома. Ако целта е просто да отбиете номера, хващайте гъбата, четката и легена и се залавяйте с търкането на мокета, съветваме Ви обаче да бъдете внимателни, ако не знаете какво точно правите съществува риск от безвъзвратно похабяване или пълно съсипване на настилката!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!