≡ Menu

Как се инсталират вентилатори в компютър?

Персоналните компютри отделят голямо количество топлина при работата си. Това е и причината те да са снабдени с вентилатори, които имат за задача да осигурят охлаждане на цялата система. Благодарение именно на това регулиране на температурата става възможно системата да функционира правилно. Без вентилаторите е много възможно компоненти, като дънната платка и видео картата, да бъдат разтопени кратко след започване на работа.

Инсталацията на вентилаторите може да протече наистина гладко, ако знаете какво правите. Това е много трудна задача за аматьори, които се занимават с това за пръв път.

Необходими инструменти

Инсталацията на вентилаторите изисква да намерите правилните елементи, които отговарят на вашата компютърна система. Това често означава, че е добре да се консултирате със специалисти, които да ви насочат към правилния избор.

При тези обстоятелства трябва да намерите и подходящите отвертки, както и захранващи кабели, които да свържат вентилаторите с дънната платка или направо със захранването.

При започването на работата по инсталацията се уврете, че компютърът е изключен от захранването. Това е от първостепенна важност за вашата безопасност, освен това ще предотврати нежелателен токов удар, който да доведе до загуба на ценна информация.

Инструкции за разглобяването

Кутиите на персоналните компютри са лесни за отваряне. Единственото, което трябва да направите, е да развиете винтовете, които придържат капака на мястото му. Това може да се направи много лесно с подходящата отвертка.

След развиването на винтовете, трябва леко да бутнете капака. Това ще ви даде достъп до вътрешните елементи на кутията.

В случай, че се затруднявате да намерите правилното място, чийто капак трябва да свалите, можете да намерите упътването. Вероятно там има специална и подробна схема, която ще ви покаже точното разположение на вентилаторите. Традиционно те се намират зад левия капак на кутията на персоналния компютър.

Същинската работа

Тук се изисква да локализирате вентилаторите и да се заемете с измерване. Най-напред определете по какъв начин вентилаторите са закрепени за повърхността. В повечето случаи за закрепването им се използват винтове. Затова трябва да използвате отвертка, за да ги демонтирате. Често винтовете са много здраво затегнати и се изисква голяма сила, за да успеете да премахнете вентилаторите, с които е купен компютърът. Правилото изисква вентилаторите да се закрепват много здраво за повърхността, на която стоят, защото разхлабването създава допълнителен шум. Поставете новите вентилаторите на местата, от които свалихте старите.

Следващата стъпка изисква да се заемете със захранването. Това означава, че трябва да свържете новите елементи с компютъра. Тези захранващи кабели са специални и понякога идват заедно със закупуването на вентилаторите. Освен това, някои видове могат да се свържат само благодарение на 4 конектора направо за дънната платка. Дънните платки имат съответните конектори, които обикновено са означени като CASE_FAN или SYS_FAN, плюс някои екстри.

Включете вентилаторите на желаната скорост, която може да се регулира чрез ръчен превключвател. Провеждането на тестовете трябва да се направи като се избегнат всякакви възможности за токов удар. Включете машината само когато сте уверени, че е безопасно. Направете теста при все още отворена кутия, за да се уврите, че новите елементи местят въздуха в желаната посока. Щом вече знаете, че всичко е изправно, изключете персоналния компютър и върнете капака на мястото му.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!