≡ Menu

Бременността разгледана по седмици

Една нормална бременност протича по строго определен начин, като дребните разлики в наддаването на тегло не са от съществено значение. Въпреки, че изграждането на един нов живот е строго индивидуално, всяка бременност се развива по абсолютно еднакъв начин.

Ако разгледаме една бременност по седмици, най-важна е първата – тази на зачеването, тъй като, за да има изобщо такава е важно оплодената яйцеклетка да се прикрепи стабилно в матката, където ще започне и продължи развитието на новообразувания ембрион.

Първите 14 седмици от бременността са най-важни и отговорни, тъй като, все още няма изградена плацента, която да играе ролята на бариера, сигурно убежище и хранителна среда за бъдещия човек. През този период е изключително важно бъдещата майка да бъде особено предпазлива, относно настинки, вирусни инфекции, физическо натоварване и прием на медикаменти, наркотици и концентриран алкохол.

През всяка една от гестационните седмици малкото човече развива своите мозък, вътрешни органи, костна система, кожа и дори рефлекси и емоции и майката може да усети повечето етапи на неговото развитие по това, как се движи то в нейната утроба, колко спи и каква активност има.

В последните 8 седмици от бременността плодът вече е завършил своето органно развитие и може да диша, сърчицето му бие, отделителната му и нервна системи функционират, и то дори чува, вижда и прави гримаси. През тези последни два месеца бебето наддава на ръст и тегло най-много и точно по тази причина те са най-тежки за бъдещата майка.

Въпреки всички неудобства и дискомфорт, финалната права на една бременност е най-емоционалният момент за една бременна, понеже срещата с нейното дете наближава. Улисана в подготовка на детската стая, купуване на дрешки, залъгалки и всички необходими на едно новородено аксесоари, тя може да пренебрегне ужасните болки в кръста, да приеме с усмивка постоянните позиви за уриниране и фактът, че не може да обуе обувки, тъй като краката и са ужасно отекли. Бременността е изключително труден процес, но за всяка нормална майка, резултатът си заслужава.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!