≡ Menu

Видове винтове и тяхната употреба

Винтовете се срещат от различни материали като месинг, неръждаема стомана, найлон, алуминий, мед, титан и керамика. Различията във формата на главата им се дължи на необходимостта от използване на разнообразни инструменти за тяхното завиване и развиване. Резбованата им част играе важна роля за тяхната функция.
Най-широко приложение намират следните видове винтове:

Винтове за дърво

Те се произвеждат от различни материали и главно се използват за скрепване на дървени материали. Те имат много тънка опашка и фина резба. Тънката опашка позволява на винта да съедини здраво два дървени материала, както и да проникне максимално навътре в дървото, така че да не остане стърчаща част на повърхността. Заострената част на винта оптимизира неговата скрепителна мощност.

Листовидни метални винтове

Те са изключително гъвкави и се използват за дърво, метал или фибростъкло. Срещат се с овална, плоска, самопробивна, самонарезна, цилиндрична глава и т.н. Самонарезните с цилиндрична глава са снабдени с два пресичащи се процепа. Те стърчат над повърхността на материала, на който се завиват. Докато плоските създават по-изчистен вид и са ненатрапчиви. Овалните, наподобяват функцията на плоските, но създават усещане за по-голяма естетическа издържаност, заради заоблената си форма. Самопробивните с покривна ламарина шестограмна глава са метални винтове. Те са разпространени в поцинкована и неръждаема стомана. Габаритите, в които съществуват листовидните винтове варират от 4 до 14 и имат дължина от 0.6 до 5 см.

Машинни винтове

Този тип винтове се използват за затягане на метални части. Произвеждат се основно с 4 вида глави: овална, кръгла, плоска и жлебовидна. Най-често срещаните материалите, от които са изградени са месинг и стомана. Но също така могат да бъдат: никелови, поцинковани, кадмий, цинкови и с медни покрития. Медните покрития предпазват от ръжда. Размерите варират от 5 до 30 и от 0.6 до 7.60 см. Диаметрите са в диапазон от ¼ до ½ инча.

В случай, че си търсите точно определени размери и видове винтове, прегледайте каталога ни, където ще намерите изключително богат избор.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!