≡ Menu

Знаете ли, кои са характерните симптоми на морбили?

Морбили или известно още като „дребна шарка” е инфекция на дихателната система и се причинява от вирус, наречен парамиксовирус. Характеризира се с висока температура, кихане, назална конгестия, интензивна кашлица, конюнктивит и поява на обрив по цялото тяло.


Според специалистите на здравен портал, морбили е сериозно вирусно заболяване, което понякога води до поява на усложнения като енцефалит или пневмония. За деца, които страдат от недохранване, дребна шарка може да бъде фатална болест. Рисковите фактори за поява на усложнения включват: недохранване, имунен дефицит, бременност, дефицит на витамин А.Деца с имунен дефицит поради ХИВ или СПИН, левкемия, алкилиращи агенти или кортикостероидна терапия, независимо от имунизационния статус, могат да бъдат застрашени от морбили.Симптоми на морбили в реда на тяхната поява са:

–          Висока температура, хрема, суха кашлица и зачервени очи;

–          От три до четири дни след поява на тези признаци, се появяват червени петна в устата;

–          Обрива започва след около пет дни, първоначално в линията на косата и прогресира до горната част на шията;

–          През следващите дни той покрива цялото тяло, като включва ръцете и краката;

–          След още три – четири дни, обрива започва да избледнява и постепенно да изчезва;

За предотвратяване на заболяването е създаден ваксина MMR. Първата доза се прилага на деца, които са навършили 12 месечна възраст, а втория прием се прави на деца над четири години. Тази ваксина предпазва от инфекция от трите заболявания, морбили, паротит и рубеола. Ако някой в семейството ви е заразен, трябва да бъде временно изолиран в отделно помещение, за да се предотврати разпространяването на инфекцията.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!