≡ Menu

Запознати ли сте с различните начини за лечение на витилиго?

Витилиго /левкодерма/ е заболяване на кожата, което се характеризира със загуба на пигментация на епидермиса. То засяга хората без значение от тяхната възраст и пол. Характерен признак за поява на левкодерма е образуването на бели петна по кожата в различни части на тялото. Заболяването е свързано с автоимунни и възпалителни заболявания. В днешно време е възможно да се приложи ефективно лечение на витилиго. Ако заболяването засегне областта на скалпа, това може да се отрази на цвета на косата.

Рискови фактори за поява на бели петна по кожата

Болестта може да бъде предавана по наследство. Други причини за появата на това състояние е травма, особено в областта на глезените, причинена от триене на обувки или маратонки. Често пъти витилиго е причинено в резултат от безпокойство и стрес, което засяга имунната система.

Симптоми на витилиго

Симптомите на заболяването включват:

–          поява на бели петна по кожата;

–          побеляване на косата, миглите и веждите;

–          загуба на пигментация на тъканите, лигавицата на устната кухина;

Лечение на витилиго

PUVA лечение е често най-практичния избор за лечение, особено при пациенти в по-тежко състояние. Хора, при които са засегнати малки участъци от кожата, могат да се подложат на хирургическа трансплантация. Съществува и стероидно лечение, с помощта на кремове, които помагат за възвръщането на цвета на кожата. Те се прилагат най-вече в ранен етап от заболяването. Друг метод е де-пигментацията, който включва избледняване на останалата част от кожата на тялото, за да съответства на области, които вече са изгубили пигментацията. Съществува и билково лечение на левкодерма, което е много ефективно и е по-евтин вариант за преодоляване на състоянието.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!