≡ Menu

Видове шини и тяхното предназначение

Медицинските шини са средство за лечение на какви ли не деформации. Поради широкото си приложение, те биват много и различни видове. Тяхната специфика зависи от предназначението им.

Медицинските шини за крака са различни видове, които се различават по между си от времето, за което трябва да се лекува дадена деформация. Има значение дали травмата е вродена, или временна. Най-много модели има при медицински шини за коляно. Някои имат функцията да обездвижват, а други да предпазят от травми. Чрез тях можем да контролираме обема на извършваните движения. Съществува и стабилизатор за глезен с пластични шини, който се използва в следствие на травми, или извършена операция. Чрез тези помощни шини се осигурява равновесие.

Медицинските шини за ръка също са ефикасно средство за лекуване. Те са от различни материали: памук, дунапрен и могат да бъде водоустойчиви. Използването им е полезно за елиминиране на деформации.

При счупвания, или други по-сериозни наранявания на шията също се използват шини. Те обездвижват дадената част с цел правилно зарастване, а също помагат и за по-безболезненото оздравяване. В зависимост от тяхното приложение, видовете шини са направени от различни материи. Има такива създадени от памучна материя, дунапрен, полиестер, както и такива при които има вградени различни пластини.

Има и такива шини, които се използват при определени болести – например при дископатията. Мъчителните, пронизващи болки са нещо страшно, именно за това на помощ идват шините – да облекчат максимално натоварването и да ви предпазят.

Днешните шини бележат революционен прогрес на развитие. Ако преди години можеха да се видят няколко модела, които са свръх неудобни и натрапчиви за погледа, днес няма и помен от тях. Днес те са модерни, стилни и иновативни. Пример за това са шините за уста. Железните скоби са изместени от почти незабележими шини, които са в пъти по-удобни и привлекателни. Макар, че се поставят с цел правилния растеж на зъбите, те могат да бъдат толкова нестандартни, че да бъдат като закачлив аксесоар. Има дори и подвижни, зъбни шини, които могат да се слагат и махат постоянно. Те са по-евтини от брекетите и са предназначени за хора, които имат по-малка нужда от корекции. Има и след операционни шини, които помагат за по-бързо, ефикасно и безболезнено възстановяване. Те са временни и в зависимост от операцията и лекарската препоръка се носят в различен времеви диапазон. Независимо от вида на деформацията, медицинските шини могат да бъдат изработени по индивидуална заявка. Ако имате предпочитания, или пък вродени аномалии, за които трябват по-специфични шини, може да се свържете със специалисти.

Днес има множество фирми, които предлагат разнообразни варианти. Те ще ви консултират, предложат каталози и ще ви упътят за спецификите на моделите, които предлагат. Медицинските шини често помагат за болки от всякакъв тип, травми и деформации. Те облекчават болките, фиксират травмираната част от тялото в правилното състояние и ефектът им е видим.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!