≡ Menu

Тай Чи за по-добра концентрация, баланс и здраве

Тай Чи е сред най-популярните азиатски бойни изкуства. Буквално преведен терминът означава „борба над сянката” и се заключава в борбата срещу въображаем противник, символизиращ стреса и заболяванията, победата над който е равнозначна на преоткриване на вътрешния мир, спокойствие и баланс и дава здраве на всеки практикуващ.

Произходът

Според някои източници Тай Чи съществува от около 500 години и е бил използван от китайските воини по време на обучението им, за да развият необходимите за истинската битка умения (концентрация, вътрешна стабилност и спокойствие).

Наполовина бойно изкуство и наполовина вид гимнастика, и днес Тай Чи твърде много се практикува в Азия, а на Запад придобива все по-голяма популярност.

Определян като „медитация в движение” или „активна почивка”, Тай Чи има за цел постигането на вътрешно спокойствие в състояние на физическа активност.

Практиката

За разлика от повечето бойни изкуства Тай Чи не изисква никакво специално облекло. Важно е практикуващият да се чувства комфортно и да бъде в състояние да прави множество движения, така че опционално се препоръчват тениски и спортни панталони, клинове, леки и удобни обувки.

Това изкуство представлява съчетаване на прецизни движения (над сто на брой: ротации, стречинг и т.н.), както и методи за контрол над дишането.

Вдъхновени от бойните техники, движенията често са свързани в дълги и сложни поредици следва да се изпълняват внимателно и бавно.

Тай Чи работи на ментално, вътрешно, а не на външно ниво. При него всички движения започват от центъра на тялото, където е жизнената енергия: ударът с юмрук, например, идва от талията и коремната област, а не от ръката или рамото.

Различните видове практики:

–   Самостоятелно: борбата с въображаем противник, която е в основата на бойното изкуство и се заключава до постигането на баланс, релаксация и вътрешно спокойствие у практикуващите, здраве и медитация.

–   По двойки: далеч по-забавна разновидност в сравнение със самостоятелното практикуване на Тай Чи. Позволява прилагане на движенията в бойния им аспект и развива умения за изслушване на партньора.

–  С използване на оръжия (меч, сабя, пръчка и т.н.), считани за продължение на тялото, стимулиращи майсторството, а по този начин и себереализацията.

Ползите

Тай Чи е тясно свързано с енергийните принципи на китайската медицина и цели преди всичко подобряване на личностното състояние: въображаемите противници символизират болестите и стреса.

– Тай Чи блгоприятства циркулирането енергия и използването й за достигане на по-високо ниво на концентрация и отпускане, с което се преодоляват състояния на афект.

– Благоприятствайки циркулирането на енергия също така се увеличава гъвкавостта на тялото и се стимулира функционирането на жизнените органи.

– Чрез отместване на тежестта от единия крак върху другия се подобрява равновесието и се координират движенията.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!