≡ Menu

Ски писти

За да се практикува ски спорт са необходими и съответните условия за това. Едно от нещата без които не може ски спортът това са ски пистите. Те се изграждат на подходящи терени в планините, но в същото време и в близост до населени места. Ски пистите за любители скиори се различават от тези за състезания и професионално каране на ски.

В България ски писти има предимно в планините Витоша, Пирин, Рила и Родопите. На Витоша съществуват три ски писти за любители скиори, които са достатъчни да обслужват нуждите на софиянци през зимния сезон. Там няма ски писти за състезания. В Родопите ски писти има на две места – на Пампорово и Чепеларе. Тези на Пампорово са две и много добре оборудвани. В Чепеларе е една ски писта. На Боровец са едни от най-старите ски писти в България. Те са предназначени както за забавление, така също и за състезания. Най-новите ски писти в България са тези в Банско. На тях също могат да се провеждат състезания, но поради големия интерес напоследък към този зимен курорт ски пистите се оказват недостатъчни. Нови и с отлични условия са ски пистите. Дължината на ски пистите е над 5 км., а до началото им води кабинков лифт, отделно работят и два въжени влека.

За всяка ски писта са задължителни няколко неща. Първо тя трябва да е добре покрита със сняг навсякъде. Ски пистата трябва да е и обезопасена със съответните омекотяващи паданията и ударите съоръжения. За това е необходимо екипът който поддържа ски пистите да е изграден от изключителни професионалисти. Ски пистата не може и без лифт. Това е средството, чрез което скиорите се придвижват до най-високата точка преди да се спуснат от нея. За по-малките ски писти лифтът може да е и открит. Но за по-големите ски писти е задължително да се ползват закрити кабинкови лифтове, които предпазват повече от студа. Ски пистите трябва да имат и необходимото осветление за каране на ски през нощта, а така също и радиоуредба за спешни случаи, изгубване на скиора или част от екипа му.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!