≡ Menu

Симптоми при появата на хипертония

Симптомите, които характеризират появата на хипертония, обикновено са неясни и предполагат много други заболявания. Ето защо това състояние често е наричано „тих убиец”. В повечето случаи хората, които страдат високо кръвно налягане разбират за това едва когато го измерят.

Най-честит симптоми при хипертония са: главоболие, замайване, замъглено зрение, гадене и др. В резултат на това заболяване, могат да се получат множество увреждания. При хронична хипертония се наблюдават следните увреждания:

–          Инфаркт;

–          Сърдечна недостатъчност;

–          Инсулт;

–          Бъбречна недостатъчност;

–          Увреждане на очите със загуба на зрение;

–          Периферно артериално заболяване;

–          Аневризми;

При 1% от пациентите с високо кръвно налягане, които не са потърсили медицинска помощ, състоянието доста се усложнява, известно като злокачествена хипертония. При нея диастолното кръвно налягане, често надхвърля 140 mm Hg. Тази степен на кръвно налягане, изисква спешна хоспитализация и понижаване на кръвното налягане, за да се предотврати мозъчен кръвоизлив или инсулт.

От изключително значение е да се осъзнае, че хипертонията може да не бъде забелязана с години, но тя причинява прогресивно увреждане на сърцето, кръвоносните съдове и други органи.

Съществуват различни видове терапии, които да контролират нивата на кръвно налягане. Акупунктура и биофидбек са добре приети алтернативни техники, които могат да помогнат на хората с високо кръвно налягане. Техники за релаксация и намаляване на стреса са препоръчителни. Те включват медитация, йога и обучение за релаксация.

Препоръчително е да се използват хранителни добавки и алтернативни лекарства за понижаване на кръвното налягане. Примери за това са витамини, чесън, рибено масло, соя, билки и др. Повечето от тези съставки са безвредни, ако се приемат в умерени дози.

При поява на симптоми на хипертония трябва да се посъветвате с лекар специалист, който ще установи причините за това състояние и ще предложи най-подходящото лечение. Не предприемайте самолечение, тъй като рискувате появата на усложнения, които ще навредят сериозно на вашето здраве.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!