≡ Menu

Симптоми, които предвещават развитието на рак на гърдата

Бучка в гърдата или подуване на лимфните възли под мишницата може да означава развитие на рак на гърдата. Но имайте предвид, че 9 от 10 бучки в гърдата обикновено са доброкачествени, което показва, че те са безвредни и в повечето случаи се оказват кисти.

Симптомите при рак на гърдата са в зависимост от вида на рака. Ако гърдите се зачервяват и усещането за болка става все по-силно, това е симптом на възпалителен рак на гърдата. Ако гърдите са силно сърбящи, покрити с люспести обриви и могат лесно да бъдат объркани с екзема, това е болест на Pagent.

Все пак има няколко други начини за откриване на рак на гърдата. Един от тях е самостоятелно изследване. Можете да го направите в домашни условия. Просто проверявате гърдите си за бучки или подуване, промяна в контура на всяка гърда, набръчкване на кожата или промени в зърната.

Жени, които са били подложени на хормоно-заместителна терапия за около пет или повече години, са с риск от развитие на заболяването.

От съществено значение е да се поддържа здравословно телесно тегло. Трябва да проверите индекса на телесната маса, за да знаете кои са идеалните килограми за вас. Консултирайте се със специалист по отношение на контролиране на теглото. Упражнения за около 30 минути дневно и консумирането на здравословни храни, като салати и плодове ще помогнат да се справите с излишните килограми.

Ранните симптоми на рак на гърдата обикновено са болки в гърдите или болезнена бучка. От изобретяването на гръдните мамографи, рака на гърдата се открива дори и преди появата на първите симптоми. Когато тумора е засегнал малките кръвоносни съдове под кожата, той може да се развие като възпалителен рак на гърдата. Това възпаление може да предизвика болка, подуване, зачервяване, топлина и образуване на портокалова кожа.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!