≡ Menu

Програма за отслабване

Всяка ефективна програма за отслабване започва с две основни неща – определяне на количеството излишни килограми, от които желаем да се освободим и планиране на срокове за отслабване. За изчисляването на разликата между действителното и идеалното тегло съществуват многобройни формули и таблици. Най-известна сред тях е формулата за идеално тегло на френския лекар Пол Брок – нормалното тегло на тялото в килограми е равно на ръста на човек в сантиметри минус 100. Програмата ви за отслабване трябва да обърне особено внимание върху това с колко процента реалното ви тегло надвишава идеалното. Процентното съотношение обособява 4 основни степени на затлъстяване.

  • 1-ва степен – 11–24% излишно тегло;
  • 2-ра степен – 25–49%;
  • 3-а степен – 50–99%;
  • 4-а степен – 100% и нагоре.

Сроковете за освобождаване от нежеланите килограми като част от програмата за отслабване са различни при всеки отделен индивид. Те зависят от редица фактори: тегло, възраст, особености на обмяната на веществата.

Започнете ли да следвате определена програма за отслабване трябва да знаете, че обикновено през първите две-три седмици излишното тегло намалява в границите на 5-7 килограма. След това по правило организмът попада в “мъртва зона” – той спира да топи мазнините. Това е свързано с цялостното му пренастройване спрямо новия прием на хранителни вещества. “Мъртвата зона” в най-честите случаи продължава около седмица, след което тялото отново започва да слабее.

Сроковете в програмата за отслабване обикновено се разпределят по следния начин: за месец се отслабва от 8-10 кг, за 2-3 месеца до 20 кг; за 3-4 месеца до 30 кг; за половин година до 40 кг. Планирането на сроковете предпазва организма от това да загуби способността си да извършва активна работа, докато се бори с излишните килограми.

Диетата е един от най-важните моменти от програмата за отслабване. Откажете се от всякакви продукти, които водят до образуването на излишни мазнини – тестени изделия, сладолед, картофи. Сменете захарните изделия с изключително полезния пчелен мед. Яжте плодове и зеленчуци и бъдете здрави!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!