≡ Menu

Проблеми с мъдреците – обща характеристика и начини за лечение

Мъдреците или така наречените трети кътници, са разположени в задната част на челюстта. Този вид зъби, започват развитието си, когато човек е на около 12 годишна възраст. Проблеми с мъдреците могат да се появят когато индивида е на възраст след 17 години. Те се изразяват в появата на болки във венеца в зоната около зъба, подуване, образуване на кариес, разкъсване на тъканите, водещо до кървене и др. За целта съществуват различни средства, които значително ще облекчат състоянието при проблеми с третите кътници.

Проблеми с мъдреците – справяне в домашни условия

Има моменти, в които вие трябва да се справите с проблема веднага, още преди консултацията с вашия стоматолог. Прилагане на домашно приготвени средства, заедно с употребата на лекарства е алтернативен метод за временно намаляване на дискомфорта, предизвикан от проблеми с мъдреците. Средствата за локално облекчаване на симптомите съдържат бензокаин. Това е вещество, което притъпява чувствителността на венците и прилежащите тъкани.

Използването на парацетамол също може да потуши болката и дразненето на тъканите предизвикано от проблеми с мъдреците. Хладен компрес може да ви създаде временно облекчение докато получите стоматологична помощ.

При преглед от стоматолог, той ще прецени състоянието на вашия зъб с помощта на рентгенова снимка. Ако бъде установено, че има инфекция или киста в областта на устната кухина, най-вероятно ще се започне лечение с антибиотици. Ще ви бъде препоръчана рецепта за намаляване на болката и неприятното усещане от проблемните зъби.

Екстракция при проблеми с мъдреците

Когато третите кътници създават проблеми свързани със засягане на други зъби или тъканите на устната кухина, може да се наложи екстракция. Дори и самата процедура да изглежда стряскаща, съществуват редица средства за обезболяване по време на операцията, които ще ви предпазят от дразнене и болка. Чрез подходяща техника и добра анестезия проблемите с мъдреците ще останат в миналото и много скоро след това, вие ще се почувствате значително по-добре.

Не забравяйте, че навременната намеса при проблеми с третите кътници е много важна. Те могат да предизвикат усложнения като разрушаване на съседните зъби, засягане на лицев нерв, образуване на кисти, инфекции и рани в устната кухина и др.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!