≡ Menu

Причини, симптоми и лечение на немска брусница

Рубеола е заболяване известно още под наименованието „немска брусница”. То е силно заразно и е причинено от вируса на рубеола. В повечето случаи болестта протича леко и много рядко води до по-сериозни усложнения.

В материали към здравен портал, немска брусница е описана, като особено опасно състояние при бременните жени. Ако жена в гестационен период е засегната от вируса на рубеола, това може да доведе до вродени дефекти на плода, включващи: катаракта, заболявания на ушите, сърдечни и бъбречни проблеми и др.

Какви са причините за появата на рубеола?

Вируса се разпространява най-често чрез капчици течност от устата, носа или очите на заразен човек. Лице, което страда от тази инфекция, може да разпространи вируса чрез говорене, кихане, кашляне, споделяне на храна и напитки. Ако сте болен от рубеола, вие най-вероятно ще разпространите болестта няколко дни преди поява на обрива, който започва 5-7 дни след контакт с вируса. Също така можете да предавате зараза, без дори да имате някакви симптоми. Ако веднъж в живота си сте боледували от тази болест, вие придобивате естествен имунитет към вируса.

Симптомите на немска брусница включват:

  • лека треска
  • подути лимфни възли
  • лек обрив по главата и торса
  • болки в ставите и др.

Диагностиката на рубеола се извършва чрез кръвен тест, който показва дали сте били имунизирани срещу заболяването.

Лечението на дребната шарка се извършва чрез използване на лекарства за понижаване на температурата. Никога не давайте аспирин на човек по-млад от 20 години, тъй като може да развие синдром на Reye! Приемането на повече течности е препоръчително. Необходима е временна изолация на пациента, с цел да се избегне предаването на вируса на други хора. Ако болния човек е бременна жена, трябва незабавно да се консултира с лекар, за вземане на адекватни мерки.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!