≡ Menu

Причини и симптоми при поява на кандидоза

Гъбичната инфекция е общ термин за кандидоза. Състоянието е причинено от гъбички известни под наименованието Candida Albicans. Те са силно заразни и могат да се разпространяват чрез директен контакт. Често Candida Albicans живеят в малки количества в човешкото тяло. Обикновено се развиват в тъмни и влажни места, като устата, храносмилателната система и половите органи.

Кандидоза се причинява от редица фактори. Една от най-честите причини е небезопасен секс. Вероятността да развиете болестта е по-голяма, ако имате сексуални отношения с различни лица. Лошата хигиена при вагинален контакт след анален секс, може да пренесе инфекцията от ануса към вагиналната област. Друга причина може да е отслабената имунна система. Ако сте били диагностицирани с ХИВ или СПИН, или ако имате рак и сте подложени на химиотерапия, имунната система е слаба и ще бъде затруднена да се пребори с инфекцията. Приема на някои видове антибиотици, също може да предизвика появата на инфекция, тъй като тези лекарства понякога унищожават дори и бактериите, които се борят с размножаването на гъбичките.

Симптоми на кандидоза

Жените са изложени на по-висок риск от заболяването. Приблизително 75% от тях развиват кандидоза поне веднъж в живота си. За да се вземат навременни мерки е важно да се познават симптомите на инфекцията. Най-честите признаци на кандидоза са:

–          Болка и сърбеж във вагиналната област;

–          Болезнено уриниране;

–          Появата на бяло течение с белезникаво сив цвят;

–          При мъжете се наблюдава подуване на пениса;

–          При кандидоза на устната кухина, може да се появи напукване на кожата;

Лечение на кандидоза

Заболяването е лечимо, но въпреки това ако сте със слаба имунна система, терапията протича по-бавно. Ето защо е необходимо да потърсите медицинска помощ. Повечето от симптомите се лекуват с орални или локални противогъбични медикаменти. Освен това е важно да спазвате много добра лична хигиена. Не споделяйте лични вещи с други хора. Ако се потите много, сменяйте редовно дрехите си, за да предотвратите не само лошата миризма на тялото, но и развитието на гъбички.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!