≡ Menu

Преборете причините за инфаркт с подходящото меню!

Червено вино

Ако обичате вечер след работният ден да седнете на масата с чаша червено вино в ръка, това е един много полезен за здравето на сърцето ви избор. Ресвератролът и катехините са двата вида антиоксиданти в този еликсир на боговете, който може да предпази стените на артериите. Виното също така повишава добрият холестерол и по този начин предпазва сърцето от получаване на инфаркт на миокарда.

Съвет: Жените не бива да превишават една чаша дневно, а мъжете – две. Алкохолът, който се съдържа във виното може да доведе до проблеми на хората, приемащи различни лекарства, а прекаляването с виното може да стане една от причините за инфаркт, вместо да го предотврати.

Сьомга – супер храната

Счита се, че това е една от най-добрите храни за предпазване от сърдечен удар, заради богатото си съдържание на омега – 3 мастни киселини. Тези киселини помагат и за регулирането на ритъмните нарушения, които могат да доведат до внезапна сърдечна смърт. Сьомгата също така може да понижи нивата на триглицеридите в кръвта и намалява възпаленията. Препоръчително е да се консумират по две порции сьомга или друга мазна риба седмично.

Съвет: Можете да я изпечете във фолио с пресни подправки и зеленчуци. Освен това, варена сьомга може да се добавя и към салатите.

Студено пресован зехтин

Това маслиново олио е особено богато на полезните полифеноли, антиоксиданти и някой мононенаситени мазнини. То помага за понижаване нивата на холестерол, защитават кръвоносните съдове и по този начин предпазва сърцето.

Съвет: Използвайте го за салати, за подправяне на варени зеленчуци и други. Отворената бутилка зехтин трябва да се употреби преди да са изминали 6 месеца.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!