≡ Menu

Познавате ли симптомите при възпаление на пикочните пътища?

Сред всички заболявания, които засягат жените, циститът заема едно от първите места. Скорошно проучване показва, че наличието на твърде много бактерии в организма, в резултат от употреба на антибиотици, са основната причина за възпаление на пикочните пътища. Най-често инфекцията е предизвикана от Ешерихия коли. Симптомите, които характеризират заболяването са:

–          Мътна урина;

–          Смъдене или парене при уриниране;

–          Нужда от често уриниране;

–          Силна миризма на урината;

–          Болки в долната част на корема и гърба;

–          Неразположение и чувство на дискомфорт;

Според експерти, има няколко рискови фактори, свързани с болестта, като: пола и здравното състояние на пациента. Вероятността от появата на цистит може да се намали чрез премахване на рисковите фактори, които могат да бъдат контролирани. Това включва промяна в начина на живот, като:

–          Намаляване на консумацията на кофеин, тютюнопушене и пикантни храни, които могат да дразнят пикочния мехур;

–          Личната хигиена е едно от нещата, които са задължителни при превенция на цистит;

–          Консултирайте се с вашия лекар за лекарствата, които могат да раздразнят пикочните пътища и да предизвикат инфекция;

–          Ако страдате от възпаление на пикочния мехур, не използвайте сапуни, пудри или хигиенни спрейове, които съдържат парфюми;

–          Понякога причина за дизурия са честите полови контакти. За да се предпазите от заболяването, трябва да изпразвате пикочния си мехур преди и след полов акт.

–          Ако сте с диагноза диабет, трябва да се подложите на щателен мониторинг на кръвната захар през определени интервали от време;

При поява на симптомите на цистит, трябва да посетите специалист, който ще направи необходимите изследвания и ще ви предложи адекватно лечение. Същевременно с това не забравяйте да спазвате по-горе описаните промени в начина на живот.

{ 2 comments… add one }
  • Татяна Альексеевна 18.12.2013, 17:05

    Циститът е наистина много коварно заболяване, болките от които често са непоносими. За жалост, то не ме подмина и преди няколко месеца ми се наложи да се справям с него. След направените ми изследвания, специалистът, който посетих установи, че имам непоносимост към определени антибиотици. Тогава той ми предписа Уралгин СР, съдържащ така популярната напоследък червена боровинка. За моя голяма радост, това лекарство се оказа много ефективно и само за няколко дни всички симптоми на инфекцията бяха изчезнали, но най-съм благодарна на факта, че ужасните болки спряха още на другия ден след първата употреба.

  • Анелия Р. 08.01.2014, 16:28

    Страдам от хроничен цистит. И при мен първото нещо, което предписва личният лекар е антибиотик – Ципрофлоксацин. За Уралгин СР разбрах в аптеката и си го взех. Преди почти седмица пак имах болки и веднага изпих 2 таблетки. Сравнително бързо болката отшумя, продължих да го приемам още два дни след това. Доволна съм, че имаше ефект и дано вече не ми се налага да пия антибиотика.

Leave a Comment

error: Content is protected !!