≡ Menu

Плодовете Акай Бери: антиоксиданти от Амазонската джунгла

Акай е палмово дърво, което расте в централна Южна Америка: главно се среща в амазонската джунгла в пределите на Бразилия. Ражда червено – лилавите плодове Акай бери, които приличан на боровинки. На вкус наподобяват смесица от шоколад и вино. Тези малки плодчета се използват като хранителна добавка и като сок.

В Южна Америка местните използват Акай бери да лекуват проблеми с кожата и пият чай от тази плодова енергия за облекчаване състояния на треска.Също така използват корени от това растение за подобряване състояния на диабет и проблеми при менструация.

През последните няколко години Акай бери придоби слава на най – силния познат естествен антиоксидант – субстанция, която предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Само през 2008 г. в САЩ са пуснати на пазара над 53 продукта с Акай бери.

Тази плодова енергия има най- високия ORAC ( капацитет на абсорбиране на кислородните радикали ) показател от всички познати до момента натурални храни. Дори повече от гроздето, боровинките и ябълките.

Изследванията на Акай бери започват през 2001 г. от съпрузите др. Сюзан Талкот и др.Стив Талкот. Изследването им е публикувано през 2004 и от тогава суперхраната Акай бери придобива широка популярност в целия свят.

Плодчетата Акай бери имат 10 пъти по голям ORAC капацитет от гроздедо.

100 гр. лиофилизирани Акай плодове на прах съдържат 533.9 калории, 52.2 г въглехидрати, 8,1 г белтъчини, и 32,5 грама общо съдържание на мазнини. Въглехидратната част от 44,2 грама включва диетични фибри и малко количество захар. Супер антиоксидантните плодчета съдържат и 260 мг витамин С, калций, 4,4 мг, желязо, и 1002 U витамин А, както и аспарагинова киселина и глутаминова киселина. Съдържанието на амино киселина е 7,59% от общото сухо тегло.

Съдържанието на мазнини на Акай се състои на олеинова киселина (56.2% от всички мазнини), палмитинова киселина (24,1%), и линолова киселина (12,5%). Тези плодове съдържа също бета-ситостерол (78-91% от общото съдържание на стероли).Мазнините в плодовете Акай съдържат полифеноли, като процианидин олигомери и ванилова киселина, сирингова киселина, р-хидроксибензоена киселина, които се разграждад значително по време на съхранение или излагане на топлина.

Широко се използва за детоксикация, за отслабване и стимулиране на метаболизма.

АкваСорс миксът от естествени антиоксиданти съдържа Акай бери и в комбинация с останалите плодове в котейла е отлично средство за борба с вредните свободните радикали.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!