≡ Menu

Още информация за лезия на стомашната лигавица

Язва е състояние, което се характеризира с образуването на лезия по повърхността на лигавиците или тъканите. Съществуват различни видове язви, като най-разпространена е стомашната язва известна още като лезия на стомашната лигавица.

  Състояние на улцерация може да се развие за различен период от време. Около 5-10% от хората страдат от язвена болест без значение от техния пол и възраст.Направени проучвания са показали ефективността от медикамента омепразол, който успешно се използва за предотвратяване и лечение на язвена болест. В зависимост от местоположението на язвата, заболяването носи различни наименования, като язва на дванадесетопръстника, стомашна язва и др. Факторите, които причиняват улцерация са както прекалената киселинна секреция, така и външни фактори като употреба на алкохол и аспирин.Пептичната язва може да се развива както в дванадесетопръстника, така и в стомаха. Дуоденалната язва е сравнително по-малко сериозна в сравнение с пептичната язва. Симптомите на заболяването включват коремни болки и спазми, диария и кръв в изпражненията. При по-тежки случаи може да се стигне до повишаване на температурата, загуба на апетит, загуба на тегло и слабост.

Друг рисков фактор е тютюнопушенето. Никотинът кара тялото да произвежда повече киселина в стомаха, което предизвиква улцерация. Освен това тютюневият дим може да забави възстановяването в период на лечение на язва. Съществуват различни начини за терапия при язвена болест. Един от методите включва: метронидазол четири пъти на ден, тетрациклин и пепто бисмол. Ефективността от лечението зависи от здравословното състояние и начина на живот на пациента, както и етапа на заболяването. Необходимо е да се спазват някои препоръки като: избягване на консумация на алкохол, кофеин, кока кола и др.

Най-добрия начин за лечение на язва е още при първите симптоми да информирате специалист, който ще извърши необходимия преглед и ще постави диагноза. Спазвайте предписанията на лекаря, за да избегнете развитието на усложнения!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!