≡ Menu

Лечение и профилактика на едра шарка

Варицела /едра шарка/ се причинява от зостер вирус. Години след като един пациент е страдал от заболяването, вирусът може да се появи отново като обри, под наименованието херпес зостер. Все пак това може да се случи на много малка част от пациентите с едра шарка.

От 1995 година е на разположение ваксина срещу варицела и много от лекарите я препоръчват. Тя предпазва хората от развитието на усложнения при едра шарка. Деца, които са получили ваксината, могат да развият заболяването, но то ще бъде в много по-лека форма. Освен това тази ваксина няма много странични ефекти, така че се понася много добре от децата. Въпреки това ако детето ви е алергично към желатин, този вид превенция на едра шарка не се препоръчва.

Тъй като варицела е заразно заболяване, когато детето ви страда от това състояние, най-доброто нещо, което трябва да направите е да го държите в изолация за известно време. Първите симптоми, които ще забележите наподобяват тези при грипоподобни заболявания. По-късно ще се появи обрив и след това блистери, които са характерни за едра шарка. Друго нещо, което е от значение е, че децата са заразни само няколко дни преди появата на обрива. През това време, повечето родители дори не подозират, че детето им е болно от варицела.

При болните от едра шарка съществуват някои условия, които са от съществено значение. Едно от тях е преодоляването на усещането от сърбежа. Съществуват специални лосиони, бани с овесена каша или сода, които са много ефикасни при такова състояние. Тъй като обрива се превръща в мехури, пълни с течност, трябва да бъдете особено внимателни при поддържането на добра хигиена. Избягвайте разчесването на блистерите, тъй като това може да доведе до инфекции и други усложнения.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!