≡ Menu

Кои са най-честите симптоми на рак на гърдата?

Ракът на гърдата е една от водещите причини за смъртност при жените. Болестта се развива в клетките разположени в гърдите, като при поява на усложнения, могат да се разпространят и под мишниците и други части на тялото. Откриването на заболяването в ранен етап, позволява неговото пълно лечение. В повечето случаи хората не познават ранните симптоми на рак на гърдата, което затруднява навременното му диагностициране.

Най-честия симптом за това заболяване е появата на бучки в гърдите. Ако забележите такива образувания, вие трябва спешно да се консултирате с лекар, който ще определи техния тип. Трябва да знаете, че не всички бучки са ракови. Ако те увеличават размера си, това може да е признак на рак на гърдата. Провеждането на самостоятелен преглед, до голяма степен може да предотврати влошаване на състоянието. Друг важен момент е, че не всички образувания могат да се открият с физически преглед, някои от тях се идентифицират само с помощта на мамограф.

Друга индикация за рак на гърдата е обърнато зърно или всяка промяна свързана със зърната. Понякога рана, която се развива на ареолата или зърното, може да бъде симптом за появата на тази болест. Освен това в тази част на гърдите е възможно образуването на обрив, което е много рядък вид рак на гърдата наречен болест на Пейджет.

Кожните промени в областта на гърдите са друг признак за развитие на заболяването. Набръчкана или зачервена кожа са симптоми, които не трябва да бъдат пренебрегвани.

В проучвания за риска от рак на гърдата е установено, че около шест на 1000 жени между 50 и 64 години, които за първи път са били подложени на тест скрининг за рак на гърдата е установено, че са развили болестта. Ето защо се препоръчва на жени над 40 годишна възраст да си направят профилактичен преглед на мамограф веднъж или два пъти в годината. Не забравяйте, че превенцията е най-доброто лечение за всяко едно заболяване.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!