≡ Menu

Кое води до разрушаване на емайла на зъбите? Вижте списъкът!

Заради множеството проблеми, които се стига при разрушаване на емайла на зъбите, от здравен портал се погрижихме да съставим един кратък списък на най-честите причинители на това състояние. За някой от тях сме сигурни, че дори не подозирате колко големи щети носят на зъбите ви. Вижте съставеният от нас списък:

Желирани бонбони

Всички сладки лакомства насърчават образуването на кариес, но има такива, които се отнасят още по-агресивно към зъбите. Желираните мечета са любими на децата, но те се залепят по зъбите и захарта и киселините от тях действат поне по един час върху емайла на зъбите. Това води до постепенното му разрушаване и резултатът е поява на кариес.

Сода

Сладките неща не са единственият виновник за разрушаване емайла на зъбите, когато става въпрос за добавена захар. В една бутилка сода може да има до 11 чаени лъжички подсладител. Още по-лошото е, че в газираните напитки има и фосфорна и лимонена киселина, които разяждат твърдата обвивка на зъбите. Дори диетичните безалкохолни напитки, които нямат захар във себе си, съдържат тези киселини под формата на изкуствени подсладители.

Отваряне на опаковки със зъби

Отвъртането на капачките на шишетата и късането на найлоновите опаковки на продуктите е доста удобно, но това е навик, който прави стоматолозите щастливи, тъй като това им създава работа. Използването на вашите зъби като инструмент може да ги накара да започнат да се ронят или да се отчупи парченца от твърдия им слой. За отварянето има други инструменти като ножиците например. Няма смисъл да се стигне до разрушаване на емайла на зъбите. Те в крайна сметка, трябва да се използват само за отхапване и сдъвкване на храната, която консумирате.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!