≡ Menu

Какво представлява глутаминът и за какво е необходим?

Белтъците, които изграждат човешкото тяло, съдържат 20 на брой различни вида аминокиселини, като някои от тях тялото може да си произведе и само, но други трябва да бъдат задължително приети чрез храната. Това, разбира се, в никакъв случай не означава, че едните са повече или по-малко важни от другите, а просто, че някои от тях се набавят по-трудно в сравнение с други.

В най-голямо количество от всички аминокиселини в човешкото тяло една, която се нарича глутамин. В естествени обстоятелства и в условията на едно нормално ежедневие нашите тела обикновено могат сами да си произведат цялото количество, което им е необходимо.

Има обаче редица извънредни ситуации, в които организмът не е в състояние да задоволи напълно сам собствените си нужди и тогава може да бъде необходимо да се заложи на определени храни, които да стимулират производството на глутамин или пък да се избере по-лесния вариант и директно да се купят и приемат хранителни добавки, които съдържат глутамин.

Кои храни съдържат глутамин?

Ако искате да си набавите допълнително количество глутамин можете да се обърнете към едно доста широко разнообразие от хранителни продукти, които го съдържат. Тук обикновено става дума за храни от животински произход и най-вече месо.

Глутамин се среща основно в пилешките и пуешките гърди, които са особено богати, а също така и рибата, свинското и телешкото месо. Разбира се, това съвсем не означава, че другите месни продукти не сдържат глутамин, а просто, че тези са по-популярни в обществото като източници на протеин, ето защо даваме за пример именно тях.

Глутамин съдържат още яйцата и млечните продукти, както и някои видове растения, сред които бобовите храни и някои зелени листни зеленчуци, каквито са спанакът и зелето.

Хранителните добавки…

Ако искате да си набавите допълнително количество глутамин, но не желаете да възлагате усилия на специална диета. може и хранителните добавки също са добър и възможен вариант, на който да се обърне внимание. Те обикновено са напълно безопасни за здравето и се понасят изключително добре и без отрицателни ефекти от човешкото тяло. Те могат да се добавят към храната или да се приготвят от тях различни шейкове.

Кога се нуждаем от допълнително количество глутамин?

Обикновено, както споменахме малко по-рано, глутаминът си създава сам количествата, от които той се нуждае. Има обаче и обстоятелства, при които е препоръчително да се приеме допълнително количество, защото в противен случай тялото може да изпита недостиг и невъзможност да покрие напълно своите нужди без чужда помощ.

Обикновено такава невъзможност може да възникне от страна на тялото в случаите, в които сте се претоварили във фитнеса или с някаква нетипично тежка за вас физическа активност, но също така и в случаи на различни видове травми и наранявания, в които хранителната добавка може да е изключително ценна и необходима.

В тези случаи аминокиселината може да помогне на човешкото тяло и значително да съкрати сроковете, в които тялото да се възстанови съответно от травмата или прекомерното физическо претоварване. Понякога специалистите съветват да се приема допълнително количество глутамин дори и от хора, които са подложени на прекомерен стрес, защото се счита, че така нуждите на тялото драстично се увеличават.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!