≡ Menu

Какво правят тестовете за откриване на ХИВ и какви видове биват?

Повечето тестове за ХИВ в действителност не откриват самия вирус, те търсят антителата, които показват присъствието му човешкото тяло.

Когато хората бъдат заразени с човешкият имуннодефицитен вирус, тогава имунната им система започва образуването на антитела, които да се борят с него. За разлика обаче от други болести, с които защитната ни система се справя без особени проблеми, тази причинена от ХИВ не може да бъде спряна. Голямото количество антитела е нещото, което веднага може да потвърди ХИВ при тестване. За да се появи обаче забележимо количество антитела, това може да отнеме от 2 седмици до 6 месеца.

 

Видове изследвания за ХИВТест ELISA – това е най-разпространеното изследване за ХИВ. Обикновено отнема от няколко дни до две седмици, за да се получат резултатите от него. Този скрийнингов тест изследва наличието на антитела срещу имуннодефицитния вирус в кръвта. Ако резултатите са положителни, тогава е задължително да се направи тестът, наречен Western Blot (Западно ).

Western Blot – ако тестът ELISA е дал положителни резултати, те трябва да бъдат потвърдени и от този вид изследване. Ако и двата теста потвърдят наличието на антитела, тогава почти сигурно, че човек е заразен със вируса на СПИН. В редки случаи ELISA може да даде неверни положителни резултати, когато открие антитела, които са различни от тези, борещи се срещу ХИВ. В тези случаи, Western Blot ще бъде отрицателен.

Бързи тестове – те са алтернатива на първият и са също толкова точни, колкото него. Докато стандартният тест на кръвта може да отнеме 1-2 седмици за получаването на резултатите, бързият е готов за около 20 минути. Неговите резултати също трябва да бъдат потвърдени чрез Western Blot.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!