≡ Menu

Каква диета трябва да се спазва след претърпян инфаркт?

Диетите са едни от най-простите, но ефикасни начини за регулиране на здравословното състояние, особено след претърпян инфаркт. Загубата на излишни килограми и фокусирането върху правилното хранене може да подобри функционирането на организма след сърдечен удар, както и да се намали риска от бъдещи атаки.

диета при инфаркт

Каква диета се спазва:

  1. Стремете се да приемате поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Те могат да бъдат както пресни, така и варени или приготвени на пара. Зеленчуците не бива да бъдат много солени, тъй като солта съдържа натрий, който е противопоказен при сърдечни проблеми.
  2. Преминете от меса с високо съдържание на мазнини и фъстъчено масло към бели птичи меса, риба и нискомаслени млечни продукти.

  3. Четете етикетите на опаковките. Преди да купите или консумирате даден продукт вижте внимателно съдържанието му. Внимавайте за храни с високо съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий – всички те са врагове на здравето на сърцето. Когато е възможно намалявайте приемът им, а най-добре да ги изключите от менюто си.

  4. Преминете към консумация на пълнозърнести храни. Избягвайте белият хляб, а вместо него използвайте храни, които са богати на фибри.

  5. Внимавайте с приема на алкохол. Докато 1-2 чаши вино на ден може да насърчи здравето на сърцето и да предотврати бъдещи сърдечни удари, то други видове алкохол, като концентратите например могат много да му навредят.

  6. Избягвайте полуфабрикатите, както и пържените, панираните, солените или захаросаните храни. Можете да консумирате тези храни само в малки количества, но само ако не можете без тях. В противен случай те също трябва да бъдат избягвани. Така ще намалите теглото си и ще подобрите функционирането на сърцето си след полученият инфаркт.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!