≡ Menu

Как можем да се предпазим от синдром на придобита имунна недостатъчност?

СПИН е животозастрашаващо заболяване, познато като синдром на придобита имунна недостатъчност. То засяга хората без значение от тяхната възраст и има опустошителни последствия за техния живот.

СПИН е заболяване на имунната система, което е причинено от ХИВ, известен още като „човешки имунодефицитен вирус”. Процеса на отслабване на имунната система може да продължи много време, през което пациентите стават податливи на много други заболявания, като обикновена настинка, която може да доведе до фатален край. Индивид страдащ от СПИН или ХИВ е по-податлив на тумори, което означава, че рутинните прегледи са необходими за предприемане на необходимото лечение.Човешкия имунодефицитен вирус, може да се предава чрез телесни течности, от заразен човек. Те включват кръв, сперма, вагинална течност и кърма. Контактът с тези течности може да се осъществи при различни дейности като анален, вагинален или орален секс, кръвопреливане, обмен на заразени интравенозни игли, което често е свързано с употребата на наркотици.Симптомите на СПИН, често остават неразкрити докато болестта не навлезе в по-напреднал стадий. Страдащите от заболяването имат повишен риск от развитие на рак на шийката на матката. Признаците на СПИН включват треска, изпотяване, подуване на лимфните възли и обща слабост. Загубата на тегло е също често срещан симптом на болните от тази болест. Често пациентите страдат от пневмония, която се развива поради слабата имунна система.Тъй като все още няма открито лекарство за лечение на СПИН, най-добрия начин да се намали разпространението е да се следват съвети за превенция. Някои от тях включват безопасен секс, чрез използване на презервативи. Хората работещи в здравния сектор също трябва да спазват някои предпазни мерки като използване на подходящо оборудване. Майки, които са носители на ХИВ не трябва да кърмят бебетата си за да предотвратят предаването на вируса.

Като цяло СПИН е болест, от която не е необходимо човек да се срамува. Предотвратяването и е лесно осъществимо, така че не е нужно всеки ден да умират хора заразени с ХИВ. Ето защо трябва да се следват горепосочените съвети, за да се спре разпространението на тази ужасна болест.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!