≡ Menu

Как да поддържаме перфектна устна хигиена?

Доброто здраве на устната кухина изисква много повече от миене на зъбите. За да запазите устата и зъбите си здрави и да ви служат цял живот, има определени стъпки, които трябва да следвате. Ето какво трябва да имате предвид.

Разберете какви са индивидуалните ви нужди. Говорете със зъболекаря си или с друг специалист по устно и дентално здраве и хигиена за всички специфични състояния и проблеми, които имате в тази връзка, и за всички заболявания, които могат да бъдат свързани със здравето на зъбите и устната кухина. Пример за това са бременност, лечение на рак, сърдечни заболявания, диабет, дентални принадлежности като например брекети, защото те могат да повлияят на здравето на зъбите ви и да се наложи да промените начина, по който се грижите за устната си кухина.

Създайте си и след това спазвайте ежедневни правила за дентална грижа. На базата на дискусии със зъболекаря относно състоянията, които имате, развийте навици за устна хигиена, които да са лесни за ежедневно изпълнение. Например хората в по-специални състояния включително диабет и бременност може да изискват допълнителни инструкции за поддържане на здравето на устната кухина и зъбите. Уверете се, че разбирате тези инструкции или лечението, което е нужно, и бъдете сериозни в изпълнението на ежедневните задачи.

Почиствайте и мийте зъбите си ежедневно. Мийте поне два пъти на ден (сутрин и преди лягане) и почиствайте с конци за зъби когато е необходимо. По-добре е дори да измивате зъбите си след всяко хранене. Тези дейности премахват плаката, която ако не се отстрани, комбинирана със захарите, образува киселини, които от своя страна водят до разваляне на зъбите.

Хранете се балансирано и ограничете бързите вредни храни. Приемайте разнообразни храни, но яжте по-малко продукти, които съдържат захар и нишесте – например бисквити, торти, кексчета, сладки, сладолед, бонбони, сушени плодове и стафиди, газирани напитки и чипс.

Тези храни произвеждат повече киселини в устата, които започват процеса на разваляне на зъбите. Ако все пак ядете такива продукти, мийте зъбите си след това или дъвчете дъвка без захар.

Ако пушите, ограничете цигарите. Пушенето и употребата на тютюневи продукти увеличава риска от различни заболявания на устната кухина, лош дъх, пожълтяване на зъбите и други проблеми.

Преглеждайте устата и зъбите си редовно. Навременните прегледи ще ви дадат възможност да следите състоянието си отблизо и да сте в течение на всяка евентуална промяна. Тези посещения не са особено приятни, но ви дават сигурност, спокойствие и допринасят за поддържане на добро здраве и хигиена.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!